Προγράμματα «συμβολαιακής αλιείας» ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς

29/12/16 • 17:20 | UPD 29/12/16 • 17:20

Τη διεύρυνση του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας στον κλάδο της Αλιείας ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς. Αφετηρία του προγράμματος στον τομέα της Θαλάσσιας Αλιείας αποτελεί η συνεργασία με την εταιρεία ΜΑΝΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Τράπεζα συνεχίζει δυναμικά την άμεση και ενεργό υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας κλάδων της αγροτικής οικονομίας με σημαντική συμβολή στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της χώρας σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, καθώς και στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Μέσω του διευρυμένου Προγράμματος Συμβολαιακής Αλιείας της Τράπεζας Πειραιώς, ο αλιέας έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις δαπάνες της αλιευτικής του δραστηριότητας, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή των αλιευμάτων του όταν τα παραδώσει στην εταιρεία.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος για μία «Υπεύθυνη Αλιεία» η περιβαλλοντική οργάνωση WWF HELLAS και η ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ σε συνεργασία με τους αλιείς της εταιρείας ΜΑΝΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υλοποιούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο ένα πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας στόλου, που αφορά σε πληθυσμούς σαρδέλας και γαύρου που αλιεύουν τα συγκεκριμένα σκάφη. Το πρόγραμμα στοχεύει στη διατήρηση των φυσικών θαλάσσιων πόρων, τη βιωσιμότητα της αλυσίδας προμηθειών θαλάσσιων αλιευμάτων αλλά και την παροχή πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων στους καταναλωτές.

Κατά την υλοποίησή του αξιολογείται η κατάσταση του στόλου γρι-γρι της Καβάλας, σύμφωνα με τα πρότυπα του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης MSC, ενώ στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι φορείς διαμορφώνουν από κοινού τις αναγκαίες προτάσεις για την επίτευξη των παραπάνω στόχων που αποτελούν σημεία κρίσιμης σημαντικότητας, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού υπεραλίευσης που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γωγώ Κατσέλη

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου