Αγωνία για τους όρους που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση

Οι αξιώσεις των δανειστών που «έσυραν» τον Τσακαλώτο να στείλει επιστολή

24/12/16 • 21:53 | UPD 25/12/16 • 09:28

Η γνωστοποίηση από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ ότι έλαβε την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανοίγει το δρόμο για το ξεπάγωμα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τα οποία είχαν συμφωνηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου.


Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφότου «πάγωσαν» στα μέσα Δεκεμβρίου, με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει την «13η σύνταξη» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αφού έλαβαν την επιστολή Τσακαλώτου. Σημειώνεται ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μετά τη λήψη της επιστολής από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, με την οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είμαι χαρούμενος που ανοίγει ο δρόμος και μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο» αναφέρει ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπληρώνει.

Τι είχαν ζητήσει όμως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, οι δανειστές από την Αθήνα, προκειμένου να βγάλουν από τον «πάγο» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους; Η επιστολή των θεσμών, η οποία, υπενθυμίζεται, είχε φτάσει από το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, φέρεται να περιελάμβανε αιτήματα και συστάσεις για ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύψουν το κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους, ενώ έθετε εν αμφιβόλω και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται το «κύμα» των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή οι δανειστές ζητούσαν:

-Δέσμευση της κυβέρνησης ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα είναι εφάπαξ και δεν θα αποκτήσει μόνιμη μορφή.

-Δέσμευση ότι, εάν τον Απρίλιο η Eurostat διαπιστώσει υστέρηση από το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η κυβέρνηση (0,75%), θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο -δηλαδή, νέο «κούρεμα» συντάξεων.

-Δέσμευση ότι στην περίπτωση υστέρησης θα επανεξεταστεί και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

-Δέσμευση ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπεραπόδοσης εσόδων και υπερ-πλεονάσματος στο μέλλον, η κατανομή του θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές.

-Δέσμευση ότι το υπερ-πλεόνασμα θα διατίθεται ρητά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, και σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «κοινωνικές δράσεις» μόνο για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύφος της επιστολής ήταν επικριτικό και αυστηρό, και στην αιτιολόγηση των αιτημάτων των δανειστών η Ελλάδα εγκαλείται ότι κινήθηκε «μονομερώς».

Αυτό πλέον που μένει να φανεί είναι αν η ελληνική κυβέρνηση, που εμφανίζεται να «πανηγυρίζει» για δικαίωση των επιλογών της, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τας υποδείξεις των δανειστών και, κυρίως, εάν η δέσμευση Τσακαλώτου αφορά, μεταξύ άλλων, και το σενάριο του «κουρέματος» των συντάξεων, σε περίπτωση που ο «μποναμάς Τσίπρα» αποδειχθεί επισήμως, τον Απρίλιο του 2017, ότι εκτροχίασε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016.

Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο εάν και εφόσον η επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ προς το Eurogroup δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα ή αν διαρρεύσει το περιεχόμενό της…