6+1 (αριστερά) οικονομικά μέτρα που ήρθαν για να… μείνουν

Sorry. No data so far.

24/12/16 • 07:00 | UPD 24/12/16 • 11:55

Εκτός από το νέο θρίλερ που ζούμε τις τελευταίες ημέρες με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το 2016 ζήσαμε μέσα από το τρίτο συνεχόμενο πρόγραμμα διάσωσης έξι συν μια ανεπανάληπτες αλλαγές στην οικονομική πολιτική που δεν είχαμε ξαναζήσει ούτε και στα προηγούμενα έξι «μνημονιακά» χρόνια.
Στο τέλος του 2016 το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη από τον Μάιο και θα εφαρμόσει στο σύνολό τους το 2017 μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται συνολική μεταρρύθμιση στους άμεσους φόρους, ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Ωστόσο υπάρχει και το ΔΝΤ το οποίο ζητά τώρα τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ γιατί κατά τη γνώμη του το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν είναι λάθος και οι στόχοι που έχουν τεθεί με ευθύνη των Ευρωπαίων δανειστών δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Παρά το αθροιστικό αποτέλεσμα των μέτρων για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει «χωνέψει» άλλα 62 δισ. ευρώ μέτρων μέσα από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, η συνεχής πίεση για νέα μέτρα λιτότητας είναι κάτι «συνηθισμένο».

Ωστόσο το 2016 έφερε πρωτόγνωρα μέτρα τα οποία θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής