Θέλουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξαναδοθεί το βοήθημα

Οι δανειστές στέλνουν λίστα με απαιτήσεις για να κλείσει η συμφωνία

21/12/16 • 21:24 | UPD 21/12/16 • 21:24

Το εφάπαξ βοήθημα του Τσίπρα δεν άρεσε καθόλου στους δανειστές που ξεκινούν έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης με κείμενα ερωτοαπαντήσεων επί των οποίων ο κύριος Τσακαλώτος θα δώσει πολλές διαβεβαιώσεις.

Δηλαδή ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους δεν θα επαναληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, καθώς και ότι θα τηρήσει χωρίς απόκλιση το δημοσιονομικό Πρόγραμμα και τους στόχους που αυτό θέτει, ξεκινά από αύριο.

Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου:
– Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποσυνδέθηκαν από την β΄αξιολόγηση και θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου.

– για να ενεργοποιηθούν, θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί σχετικά με τις παροχές.

– προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ο κύριος Χουλιαράκης ζήτησε χθες στο Euro Working Group από τους θεσμούς, να αποστείλουν γραπτώς τις ενστάσεις τους, με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο.

– Αυτοί θα γράψουν σε ποιες ανησυχίες τους θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε. Αυτό ήταν καλύτερο από το να στείλει μια επιστολή ο κύριος Τσακαλώτος και να μας πουν «δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο».

– Εμείς ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να την στείλουν. Φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως.

– Πιθανώς κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.

– Η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει.