Τροπολογία για την… «προχειροδουλειά» του «μποναμά» Τσίπρα: Δεν φορολογείται

20/12/16 • 16:31 | UPD 20/12/16 • 17:17

Με… «μπαλώματα» προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει την προχειροδουλειά που έγινε στον «μποναμά» του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει το κοινό πως το εφάπαξ βοήθημα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι παραπάνω αλλαγές έρχονται όχι λίγες μέρες μετά το διάγγελμα Τσίπρα, αλλά μετά τις πληροφορίες που ήθελαν το βοήθημα (σσ. ή αλλιώς 13η σύνταξη) να φορολογείται με τέτοιο τρόπο που να… εξανεμίζεται το μισό για τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 850 ευρώ θα έπαιρναν ουσιαστικά πίσω το 1/3 των περικοπών που υπέστησαν, την ώρα που η απειλή που παραμόνευε ήταν η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς η οποία θα προέκυπτε από τον επανυπολογισμό των 2 εκατομμυρίων καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-Ευρωπαίων για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ όχι μόνο για το 2018 αλλά για αρκετά χρόνια ακόμα.

Η τροπολογία «έρχεται» λίγες ημέρες μετά την υπερψήφιση του «μποναμά» στη Βουλή, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση «εξαπέλυσε» μύδρους κατά της ρύθμισης. Μετά τις αντιδράσεις κομμάτων και κοινωνικών φορέων, το οικονομικό επιτελείο προέβη σε τροπολογία-ρύθμιση για το καθεστώς στο οποίο υπόκειται το βοήθημα.