«Χωρίς κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει»

Σόιμπλε για Ελλάδα: Ολοι έχουν πει όχι στις παροχές Τσίπρα

20/12/16 • 12:41 | UPD 20/12/16 • 13:17

«Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους.

Επίσης τόνισε ότι «Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM ρωτήθηκαν αν η απόφαση της κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “όχι”» μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Θυμίζουμε πως σήμερα το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα παρουσιαστεί η αξιολόγηση των θεσμών για τις πρόσφατες εξαγγελίες της Αθήνας.

Η έκτακτη σύγκληση του ΕWG θα έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης και, όπως ανέφερε κοινοτική πηγή, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε δύο θέματα: 1) το πόρισμα των θεσμών σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τη συμβατότητα των εξαγγελιών με το πρόγραμμα και 2) το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν τα κράτη-μέλη πριν από το «πάγωμα» της επεξεργασίας των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με το πρώτο θέμα, οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε σχέση με τη διαδικασία η κυβέρνηση δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα γιατί θα έπρεπε να προχωρήσει στις εξαγγελίες σε συνεννόηση με τους δανειστές. Μάλιστα, η χρονική στιγμή δεν ήταν ενδεδειγμένη γιατί επισήμως οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016 θα δημοσιευθούν από τη Εurostat τον Απρίλιο του 2017.

Σχετικά με το πρόβλημα που δημιούργησε η εξαγγελία των μέτρων, είναι από μικρό μέχρι ελάχιστο, γιατί, όπως αναφέρουν οι θεσμοί, τα μέτρα ύψους 617 εκατ. ευρώ μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, ωστόσο δεν επηρεάζουν, όπως φαίνεται, τα έτη 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασής τους. Δηλαδή, αν τα ίδια εφαρμοστούν και τα επόμενα χρόνια.
Μέχρι χθες δεν υπήρχε καθαρή εικόνα στις Βρυξέλλες σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει «παγώσει» την επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στον ΕΜΣ.

Ερωτηματικό αποτελεί επίσης πώς τα ίδια τα μέλη του EWG θα μπορέσουν χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο να αλλάξουν ριζικά την απόφαση που πήραν πριν από μόλις πέντε μέρες την περασμένη Πέμπτη με την ιδιότητά τους ως μελών του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να παγώσουν τα μέτρα για το χρέος όχι μέχρι και τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά από τώρα μέχρι και τον Ιανουάριο.

Copy link
Powered by Social Snap