Στο «σημείο μηδέν» η τράπεζα Πειραιώς μετά τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής CEO

20/12/16 • 11:07 | UPD 20/12/16 • 11:07

Σε κατάσταση κρίσης βρίσκεται η τράπεζα Πειραιώς, μετά τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου να εκλέξει νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

Μετά από δύο συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και τα μπρός – πίσω των υποψηφίων, η μεγαλύτερη Τράπεζα συμπληρώνει σχεδόν ένα χρόνο χωρίς ακόμη να έχει καταφέρει να κλείσει τις διοικητικές της εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία ξεκινάει και πάλι απ’ο μηδενική βάση με απώτατο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της την ετήσια γενική συνέλευση. Ομως τόσο οι δανειστές όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζουν προκειμένου η εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα και ή δυνατόν πριν από τον Μάρτιο. Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του νέου προέδρου Ν. Χατζηνικολάου στη σχετική διαδικασία.

Τα δεδομένα που προκέψυαν την επόμενη ημέρα, ευνοούν την συμμετοχή στη διαδικασία με πολύ σοβαρές πιθανότητες υπερίσχυσης, ενός νέου – ανεξάρτητου υποψηφίου καθώς κατά γενική ομολογια η υποψηφιότητα του κ. Χρ. Παπαδόπουλου «κάηκε» μετά από την καταψήφιση του με ψηφους πεντε ένταντι οκτω. Επισης ο εκλεκτός υποψηφιος του μεγαλομετόχου Paulson, Ανθ. Θωμόπουλος μετά την απόσυρηση της υποψηφιότητας του, εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορέσε να επανέλθει. Επομενως υπό τις συνθήκες αυτές θα μπρούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις. Ηδη έχει αρχίσει να ξανασυζητείται το όνομα εν ενεργεία τραπεζίτη ο οποίος διαθέτει την στήριξη της ΤτΕ.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή διαδικασία είναι η παταγώδης αποτυχία του μεγαλύτερου μετόχου της Τράπεζας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να εκλέξει τον υποψήφιο της αρεσκείας του. Το ΤΣΧ υποστήριξε τον κ. Παπαδόπουλο. Η υποψηφιότητα Χρήστου Παπαδόπουλου καταψηφίστηκε με ψήφους 8 έναντι 5, αλλάζοντας σε ένα βαθμό τα δεδομένα αφού προηγούμενη «καταμέτρηση» τον έφερε να έχει υπέρ του 7 με 8 ψήφους. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία του ΤΧΣ να παρέμβει αποτελεσματικά προωθώντας τις θέσεις του, μετά την εκλογή του Τ. Θωμόπουλο στη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Στην περίπτωση βέβαια της Πειραιώς η αλλαγή της στάσης του εκλογικού σώματος συνέβαλε και η παρέμβαση του SSM άλλαξε τις αναλογίες.

Πάντως αν μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση η οποία πιθανότατα θα συγκληθεί εντός του Απριλίου δεν σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία της εκλογής του νέου ceo, στη θέση του μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου θα παραμείνει ο κ. Γ. Πουλόπουλος.