Τσακαλώτος: Η διένεξη για το ζήτημα της 13ης σύνταξης θα ξεπεραστεί

Sorry. No data so far.

15/12/16 • 18:34 | UPD 15/12/16 • 18:34

Κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Ο κύριος Τσακαλώτος εκτίμησε πως «εάν το Ταμείο επιμείνει σε νέες μειώσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από το Μνημόνιο, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα», δηλώνοντας την ελπίδα του να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ταμείου στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Το ΔΝΤ «κατηγόρησε» η κυρία Αχτσιόγλου για την άρνηση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων , ενώ και ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι αξιόπιστη προς τους δανειστές, αλλά και τον ελληνικό λαό» και ανέφερε ότι η Αθήνα θα εξηγήσει στο EuroWorking Group το εφάπαξ βοήθημα.

Είπε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση από το Eurogroup για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο θέμα. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», είπε αφότου οι θεσμοί ανακοίνωσαν πως αναβάλλουν τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης, εν μέσω νικών ή ισχυροποίησης λαϊκιστικών δυνάμεων σε εκλογές και σε δημοψηφίσματα,ενώ υπεραμύνθηκε της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισενμπλουμ ανακοίνωσε το «πάγωμα» της σχετικής διαδικασίας έως τον Ιανουάριο του 2017, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εξαγγελιών Τσίπρα από τους θεσμούς.