Εκτιμά ότι θα περάσουν τα μέτρα Τσίπρα

MNI: Έκαναν «πραξικόπημα» στο Eurogroup Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε

15/12/16 • 16:41 | UPD 15/12/16 • 16:41

Για ρήξη ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup κάνει λόγο το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ με αφορμή το ελληνικό ζήτημα. Επικαλείται ανώνυμη πηγή μέσα από την Κομισιόν τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση για την απόφαση του Γερούν Νταϊσεμπλομ προκειμένου να παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Ουσιαστικά μιλάει για ένα είδος πραξικοπήματος από την πλευρά των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού η ίδια πηγή αναφέρει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το Eurogroup για τα όσα εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και μάλιστα επισημαίνει ότι «Η Κομισιόν θα ενέκρινε τις κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας εφόσον είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει επί αυτών».

Αυτό δείχνει μια αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες και σε αυτό φαίνεται να βασίζεται η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα έχουμε λύση στο θέμα έως τα Χριστούγεννα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι συμβατά προς όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.

Κατόπιν αυτού, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πιο λεπτομερώς, μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών, μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.

Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.