Κομισιόν: Τις εξαγγελίες Τσίπρα θα τις συζητήσουμε με τους υπόλοιπους Θεσμούς

12/12/16 • 17:03 | UPD 12/12/16 • 17:06

Στην Αθήνα θα βρεθούν αύριο Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπως και οι επικεφαλής της αποστολής, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης (προϋπολογισμός και μέτρα 2018, εργασιακή μεταρρύθμιση), όπως επιβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Αννίκα Μπράιντχαρντ.

Η ίδια, πάντως, όπως αναφέρει το protothema.gr επανέλαβε ότι η Κομισιόν σκοπεύει να συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το «δώρο» στους συνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ, «ώστε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι».

Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομικά θέματα απάντησε πως έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017 και εξέφρασε της ελπίδες της για ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Αναλυτικά η απάντηση της Άννικα Μπράιντχαρτ:

«Τα κλιμάκια των θεσμών και οι επικεφαλής θα επιστρέψουν αύριο στην Αθήνα για να ξεκινήσουν εκ νέου τις εργασίες τους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης. Δεδομένης της πρόοδου που έχουμε κάνει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και έχοντας συμφωνήσει τον προϋπολογισμό του 2017, είμαστε βέβαιοι πως όλες οι πλευρές θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με το θέμα του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού και τις παροχές που ανακοίνωσε, η εκπρόσωπος δήλωσε πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, λέγοντας πως, «καταγράψαμε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και την δέσμευση του για σεβασμό στους στόχους του προγράμματος και όπως είπαμε, θα εξετάσουμε τις ανακοινώσεις του και θα συζητήσουμε με τους υπόλοιπους θεσμούς το τι μέλλει γενέσθαι».

Σε ερώτηση πάντως για το αν η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα για 2019 και 2020 η Άννικα Μπράιντχαρτ τόνισε πως η τεχνική συμφωνία θα έχει τα μέτρα αυτά που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Κοινοτικές πηγές ξεκαθάρισαν πως η θέση της Επιτροπής είναι να ολοκληρώσει το τεχνικό σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Ιουνίου.

Η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας όμως δεν σημαίνει και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η συζήτηση περνάει έπειτα στο πολιτικό επίπεδο όπου θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνά στο Eurogroup, δηλαδή μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων. Η συνεργασία πάντως των ελληνικών Αρχών με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς χαρακτηρίστηκε ως θετική και δεν αποτελεί την αιτία μη ύπαρξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ως τώρα. Η ίδια πηγή επανέλαβε πως οι θεσμοί βλέπουν θετικά τα μέτρα για ελάφρυνση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μετανάστευση.

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα πέρα του 2018, η θέση της Επιτροπής είναι πως αντί για νομοθέτηση νέων μέτρων από τώρα, πρέπει να γίνει απλά ένας προσδιορισμός των τομέων που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε περίπτωση εκτροχιασμού των δημοσιονομικών και μη επίτευξη πλεονάσματος.