Τσακαλώτος για τη διαπραγμάτευση: Θα πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας

12/12/16 • 14:29 | UPD 12/12/16 • 14:29

Η Αθήνα θέλει να τελειώσει η αντιπαράθεση με τους δανειστές μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποδηλώνοντας προθυμία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ακαμψία που δείχνουν μπορεί να ενισχύσει το κλίμα σκεπτικισμού στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις: «Πρόκειται για την ελληνική έκφραση να βάλεις νερό στο κρασί σου’. Είναι μία έκφραση που δεν μου αρέσει, γιατί δεν μου αρέσει το κρασί νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό».

Προειδοποίησε ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είχαν επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη και την έγκαιρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών της.

«Δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις» είπε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνδιαλέγεται εποικοδομητικά με τους δανειστές της.

Ο ίδιος αναμένει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως την άνοιξη, επιτρέποντας την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χρέους αργότερα το 2017.

Η Ελλάδα, που υλοποιεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για το ύψος των δημοσιονομικών στόχων και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, με την τελευταία αξιολόγηση να παραμένει ακόμα ανοιχτή, σχολιάζει το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων, έως ότου κριθεί ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα.