Φόβοι για κούρεμα καταθέσεων στην ιταλική τράπεζα

«Όχι» από την ΕΚΤ στο αίτημα παράτασης της Monte dei Paschi

10/12/16 • 08:31 | UPD 10/12/16 • 08:31

Την παρέμβαση της Ρώμης προσπαθεί να εξαναγκάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σωτηρία της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena. Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας για πίστωση χρόνου προκειμένου να αυξήσει το κεφάλαιό της.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς, το αίτημα απορρίφθηκε για να αναγκαστεί η κεντρική διοίκηση της Ιταλίας να αντιδράσει. Μετά από τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας του Ρόιτερς, η μετοχή της ιταλικής τράπεζας κατέγραψε μεγάλες απώλειες και ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της. Αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή, που προκλήθηκε από την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για bail in της ιταλικής τράπεζας.

Η Monte dei Paschi υπέβαλε αίτημα για παράταση πέντε εβδομάδων, προκειμένου να προχωρήσει σε ένεση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και να αποτρέψει το bail in (επιβολή ζημιών σε ομολογιούχους), όπως επιβάλλουν οι νέοι κανόνες διάσωσης της ΕΕ. Μετά την απόρριψη του αιτήματος παράτασης, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εργάζονται με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο της κρατικής διάσωσης, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ενα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας με χρήματα από το Κατάρ ναυάγησε λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία, μετά την παραίτηση Ρέντσι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap