Ελπίζει η β’ αξιολόγηση να τελειώσει μέσα στο 2016

Reuters: Η Ελλάδα δεν πήρε από το Eurogroup Χριστουγεννιάτικο δώρο

07/12/16 • 18:34 | UPD 07/12/16 • 18:34

Με το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και τα αποτελέσματά του σχολιάζει το Reuters σε δημοσίευμά. Τονίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα ευχαρίστησε τους δανειστές για τη μετριοπαθή ελάφρυνση χρέους την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις Βρυξέλλες, αλλά δεν μπόρεσε να κρύψει παράλληλα και την απογοήτευσή της που δεν κατάφερε να πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει, δηλαδή το πέρασμα στην τελική φάση του προγράμματος διάσωσης.

Τώρα η Αθήνα ελπίζει τώρα πως η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι απίθανο, καθώς στο Eurogroup υπήρξαν διαφωνίες για το κατά πόσον η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συζητήσεις να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με αυτό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά… Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα», τόνισε.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας, τις περιέγραψε ως «άχρηστες» όσον αφορά την προώθηση της συμφωνίας. Οι υπουργοί διαφωνούσαν σχετικά με τους στόχους του προϋπολογισμού μετά το τέλος του προγράμματος του πακέτου διάσωσης το 2018.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει.

«Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος χρειάζεται ακόμα χρόνο. Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους» ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αφορούν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Η κυβέρνηση, τονίζει το Reuters, έχει να αντιμετωπίσει έναν κουρασμένο από τη λιτότητα πληθυσμό και προειδοποίησε τους πιστωτές πως δεν χρειάζεται να «πιέσουν» κι άλλο την κατάσταση.

Αυτό ισχύει και για το ΔΝΤ, το οποίο δεν συμμετείχε στο πακέτο διάσωσης του 2015.

Copy link
Powered by Social Snap