Ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Sorry. No data so far.

06/12/16 • 23:01 | UPD 05/09/18 • 11:34

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το απόγευμα ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2017, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών γενικών και ειδικών εισηγητών, τις επόμενες ημέρες, διαδοχικά θα λαμβάνουν τον λόγο βουλευτές όλων των κομμάτων, υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρωθυπουργό να κλείνει ουσιαστικά το προσεχές Σάββατο, τη μαραθώνια συζήτηση και να ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία η οποία έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ – Χρ. Μπγιάλας: Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης έγινε η δεξιά τελεία

«Ρεαλιστικός», «αναπτυξιακός» και «πλεονασματικός» είναι οι όροι που χρησιμοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας ανοίγοντας απόψε στην Ολομέλεια τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του 2017, παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και δίνει το μήνυμα ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας δεν είναι πλέον ούτε πλασματικοί, ούτε ελλειμματικοί. Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός», ανέφερε ο κ. Μπγιάλας και υπογράμμισε ότι αυτή η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται πλέον και με απολογιστικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και ειδικά του προϋπολογισμού του 2016, όπου έγινε σημαντική υπέρβαση των στόχων, σε αντίθεση προς όλες τις δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις που γίνονταν από την αντιπολίτευση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Επιδιώκατε ελάφρυνση χρέους χωρίς μνημόνιο, και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση χρέους» ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης

«Σήμερα τι επιδιώκετε; Να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014, και να βγει με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης – και μακάρι να το καταφέρετε – δοκιμαστικά στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014!» συμπέρανε ο κ. Χατζηδάκης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Ξέρετε τι συμπεραίνω; Ότι εσείς, τελικά, είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου! Διότι επιδιώκετε να μας γυρίσετε εκεί που μας είχαν πάει πριν 3 χρόνια!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το χρέος, σημειώνοντας πως ουσιαστικά όσα χρωστούσαμε θα συνεχίσουμε να χρωστάμε – και πρόκειται απλώς για μια ρύθμιση εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2060 και με την κυβέρνηση να αποδέχεται την διατήρηση πλεονάσματος 3,5 μεσοπρόθεσμα. « Τώρα έχουμε νέους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεν τα παραγνωρίζω, φυσικά. Πρέπει, ωστόσο, να μην κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες. Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν, σε καμία περίπτωση, σε ονομαστική μείωση του χρέους. Όσα οφείλαμε, αυτά θα εξακολουθήσουμε να οφείλουμε. Πρόκειται, απλώς, για μια παρέμβαση που οδηγεί σε τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2060.Και σε αντιστάθμισμα για αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες στο Eurogroup να διατηρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, όχι στο 2% όπως έλεγε, αλλά στο 3,5% του ΑΕΠ, και μάλιστα μεσοπρόθεσμα! Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν 3 δισ. παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο. Μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα 2 χρόνια πριν.

Γ. Κουτσούκος: Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια

«Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια», δήλωσε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι συζητάμε έναν προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με επώδυνα μέτρα, περικοπές, φόρους σε βάρος όλων των κοινωνικών ομάδων, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε γυρίσει σελίδα εδώ και καιρό.

«Θα έπρεπε σήμερα, μετά το σοκ της αυτογνωσίας και τις θυσίες του λαού μας, να έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια και τη λιτότητα», ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος. Είπε ακόμη ότι αυτό που συνέβη χθες στο Eurogroup δείχνει τον καιροσκοπισμό της κυβέρνησης, η οποία ενώ συμφώνησε σε δεσμεύσεις πιο συντηρητικού χαρακτήρα, τώρα προσκυνάει στο PSI και επειδή αδυνατεί να διαπραγματευθεί, δίνει πολλά για να πάρει λίγα.

Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018 και υπονομεύει την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά των προηγούμενων, κατήγγειλε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι τσακίζονται εργατικά δικαιώματα για να έρθει η «ανάπτυξη» και η «ανταγωνιστικότητα», που επιδιώκουν οι καπιταλιστικοί όμιλοι με ανατροπές στο ασφαλιστικό, με την κατάργηση, με φθηνά εργατικά χέρια για την αύξηση της παραγωγής.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί πολλά χρόνια ακόμη και στο μεταξύ μια σειρά κλάδων θα εξαφανιστούν με την εφαρμογή ενός οικονομικού μοντέλου, που θα καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις.

Αναρωτήθηκε επίσης, ποιός μπορεί να πιστέψει ότι θα έχουμε συνεχή και αδιατάραχτη ανάπτυξη 3,5% επί μια δεκαετία, την ίδια ώρα μάλιστα, που χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μαστίζουν όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

Δεσμεύσατε με την υπογραφή σας την χώρα για ένα μνημόνιο διαρκείας, τόνισε ο Γ. Αμυράς

Ο υπουργός Οικονομικών, χθες δέχθηκε την παράταση της σκληρής λιτότητας σε μεσοπρόθεσμη βάση και την ίδια ώρα το γραφείο του πρωθυπουργού με πολιτικές κουτοπονηριές, επιχειρούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και μας καλούσε να αντισταθούμε στη διαιώνιση των μνημονίων, κατήγγειλε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και προέβλεψε ότι με τον «διαπραγματευτικό οίστρο της», η κυβέρνηση δέχθηκε την αέναη λιτότητα με στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, είπε ακόμη ότι, ενώ η περίφημη δεύτερη αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει, οι εταίροι ζητούν νέες σαφείς δεσμεύσεις για διαρθρωτικά μέτρα στα εργασιακά, για μέτρα στις αποκρατικοποιήσεις και η συζήτηση παραπέμπεται για τον Ιανουάριο.

Δ. Καμμένος: Ο σημαντικότερος προϋπολογισμός της τελευταίας δεκαετίας

«Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο σημαντικότερος της τελευταίας δεκαετίας. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Δεν τον υπερψηφίζουμε επειδή συγκυβερνούμε, αλλά γιατί πρέπει να πετύχει», είπε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος και πρόσθεσε πως «αν δεν πετύχει ο Προϋπολογισμός, έχουμε καταστραφεί όλοι» και «όποιος και να έρθει να κυβερνήσει το 2018, το 2019, όπως και να τον λένε, με αποτυχία στον προϋπολογισμό του 2017 σε αυτά που γράψαμε με πόνο και αίμα, στα δημοσιονομικά και τους φόρους, πρέπει να έχει πετύχει ο προϋπολογισμός».

Ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ΜΜΕ που «προσπαθούσαν χθες βράδυ και σήμερα το πρωί, να καταστρέψουν την μεγάλη επιτυχία που σημειώθηκε στο Eurogroup από την κυβέρνηση» και προκάλεσε οποιονδήποτε «να βγει και να τεκμηριώσει την άποψή του ότι δεν είναι καλή συμφωνία», αν και οι εταίροι μας, μας δίνουν σταθερό επιτόκιο 1% για 35 χρόνια και μολονότι πήραμε και άλλη αναδιάρθρωση.

Ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε σε όσα κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην σημερινή, ανάμεσα στα οποία 998.000 νέους άνεργους, 80 δισ. κόκκινα δάνεια, διαλυμένες τράπεζες, ΤΧΣ και δύο επίσημες χρεοκοπίες. «Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέσουμε στεφάνι στο PSI που θέλουνε αυτοί. Σάβανο ήταν το PSI και το φόρτωσαν όλο στον ελληνικό λαό. Κατέστρεψαν την Ελλάδα, χρεοκόπησε δύο φορές, δεν μπορούσε να βγει στις αγορές», είπε ο Δημήτρης Καμμένος για όσους ασκούν σήμερα κριτική στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Ο Δημήτρης Καμμένος αναφέρθηκε και στην περίοδο Παπαδήμου και την τότε συμφωνία για το χρέος, καταγγέλλοντας ότι την ώρα που γινόταν χάος στη χώρα, χτυπούσαν τηλέφωνα για να πληρωθούν ακούρευτα ομόλογα με κέρδος 90%.

«Η ΝΔ δεν καταλαβαίνει την χθεσινή απόφαση και δυστυχώς δεν την εξηγούν μεταξύ τους», είπε και αναφέρθηκε στο όφελος της συμφωνίας για το χρέος.