Χουλιαράκης: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα

06/12/16 • 17:11 | UPD 06/12/16 • 17:11

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες.

O Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται και κάνει ό,τι μπορεί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Υπενθύμισε πως τρία είναι τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, ει δυνατόν πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το πρώτο θέμα, είναι το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει ήδη σημαντική σύγκληση απόψεων, το δεύτερο είναι η ενέργεια και το τρίτο και «πιο ακανθώδες» είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι τα επίμαχα σημεία είναι το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει τη μεταρρύθμιση του 2012 (όσον αφορά τον κατώτατο μισθό), αλλά να τη διορθώσει.

Εξάλλου, ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Γ. Χουλιαράκης απάντησε, ότι αυτό, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μπορεί να συμβεί υπό δύο προϋποθέσεις: Η μία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι προς το οποίο βοήθησε η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, «αν και χρειαζόμαστε περισσότερα», είπε ο Γ. Χουλιαράκης. Συνεχίζοντας, ο Γ. Χουλιαράκης εκτίμησε, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.