Τι λένε τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την απόφαση του Eurogroup

06/12/16 • 16:53 | UPD 06/12/16 • 16:53

Στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας σε γενικές γραμμές ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μία δέσμη μέτρων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα ο EUOBSERVER αναφέρεται στο σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που παρουσίασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ), επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς και στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Μηχανισμού Kλάους Ρέγκλιγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα οφέλη από το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων είναι ξεκάθαρα και το κόστος περιορισμένο, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι το 2060 θα μπορούσε να επιτευχθεί 20% μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.

Ελληνικές πηγές, εξάλλου, συνεχίζει το δημοσίευμα, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το εν λόγω πακέτο μέτρων θα μπορούσε να μειώσει το χρέος κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ από τη μεριά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το χαρακτήρισε πολύ καλό και ανέφερε ότι θα αρχίσει αμέσως να βοηθάει την ελληνική οικονομία, επιμένοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο EUOBSERVER σημειώνει ότι η σχετική συζήτηση αναβλήθηκε έως ότου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Στο καθημερινό δελτίο της διαδικτυακής πύλης του POLITICO , σημειώνεται εξάλλου ότι το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από έξι χρόνια στενής παρακολούθησης του ελληνικού ζητήματος, τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, τόσο εντός όσο και εκτός της Επιτροπής, είναι ότι κανένας δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα την επίλυση της κατάστασης γύρω από το ελληνικό χρέος. Οι λύσεις δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, σχολιάζει το POLITICO, ακόμη κι αν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά επώδυνες για τους Έλληνες υπουργούς, αλλά ουσιαστικά βολεύει τα περισσότερα κόμματα να ρίχνουν λάσπη και να αποφεύγουν τους μη ικανοποιητικούς συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να επιλύσουν ορισμένα από τα οικονομικά ζητήματα της χώρας.