Παραμένει στον αέρα η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

06/12/16 • 16:25 | UPD 06/12/16 • 16:25

Το Eurogroup αποφεύγει να επιλύσει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους και παραμένει στον αέρα η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE:

1. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και

2. να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Μόνο που το χθεσινό Eurogroup δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις διάφορες Ελλάδος – θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πλέον το νέο χρονικό ορόσημο για συμφωνία είναι αυτό του Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου. Ενδιάμεσα τα κλιμάκια των θεσμών θα βρεθούν ξανά στην Ελλάδα προκειμένου να διαβουλευθούν με τις ελληνικές αρχές τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τις αλλαγές στα εργασιακά.

Επίσης η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν κρίνεται προς το παρόν αρκετή για να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο από την ΕΚΤ και να επιτρέψει έτσι τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Αυτό τουλάχιστον διαμήνυαν πηγές από τη Φρανκφούρτη που ζητούσαν «κάτι περισσότερο».

Στο πλαίσιο αυτό πιθανόν η ΕΚΤ να ζητήσει κάποιου είδους δεσμεύσεις απ’ το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για τα μεσοπρόεθσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο χρέος εάν αυτό είναι απαραίτητο.