Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup

Καμία ελάφρυνση του χρέους-Συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

05/12/16 • 20:25 | UPD 05/12/16 • 22:13

«Δυσάρεστα» τα νέα για την ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Γερούν Ντάισενμπλουμ ανακοίνωσε τη συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως υπάρχει αρκετός «δρόμος» ακόμα όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.Υπογράμμισε , ωστόσο, πως η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.

Σχετικά με το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης ,που δεν ήταν άλλος από την ελάφρυνση του χρέους, δεν προέκυψε «λευκός καπνός» από το Κονκλάβιο των Βρυξελλών. Παρότι δεν πήρε σαφή θέση για την «εφιαλτική» πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν κατηγορηματικός στο ζήτημα του χρέους. «Καμία συζήτηση για το χρέος πριν το 2018 και τη λήξη του ελληνικού προγράμματος».

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα στις μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες»

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι εφικτές, ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρέγκλινγκ απορύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

– Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

-Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

– Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

 

Μαξίμου για Εurogroup: Εθνική επιτυχία

«Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξ ίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων. Αυτό αποτελεί εθνική επιτυχία. Η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Νέα Δημοκρατία: Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι και πάλι οδυνηρό για την Ελληνική κοινωνία

Για μια ακόμα αποτυχία της κυβέρνησης κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του κρίσιμου Eurogroup.

Σε ανακοίνωσή ή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν σε επιπλέον επιβάρυνση του χρέους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα.

Επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018.

Η Κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του «κόφτη».

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία.

Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική.

Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους.

Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι – και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία».