Δεν αναμένεται σήμερα λύση

Ξεκάθαρο μήνυμα Σόιμπλε ενόψει Eurogroup: Μακρύς ο δρόμος για τις αγορές για την Ελλάδα

05/12/16 • 11:55 | UPD 05/12/16 • 12:15

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει να καταφθάνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Eurogroup  και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να κάνει την εισήγηση του στις 12:15 ώρα Ελλάδος.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται εκτός από την υπογράμμιση της προόδου να γίνει η παρουσίαση των  βραχυπρόθεσμων μέτρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για το χρέος της Ελλάδας.

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις του κατά την άφιξη του στο κτήριο όπου θα συνεδριάσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τόνισε: «Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος».

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος, όχι για λύση, αλλά για «επίτευξη προόδου», ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος: «Στο σημερινό Eurogroup θα εξεταστεί η απόσταση που μας χωρίζει από μια συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο, θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι δημοσιονομικοί στόχοι για το μεσοπρόθεσμο και η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συζήτηση των ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνει και τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 και το 2018».

Δεν θα υπάρξει σήμερα μια σύμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε  το πρωί από τις Βρυξέλλες  ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Ο Iταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δεν θα συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς είναι μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Τι περιμένει η Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει μια πιο καθαρή εικόνα για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων για τρία βασικά θέματα, τις απαιτήσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ για την αξιολόγηση, το χρέος και τους δημοσιονομικούς στόχους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Ειδικότερα:

Το χρέος

Στο χρέος είναι δεδομένο ότι θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους τα οποία έχει έτοιμα εδώ και καιρό ο ESM, τα οποία θα εφαρμοστούν μόλις οι θεσμοί θα επικυρώσουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τα μέτρα αυτά είναι:

1 Η επιμήκυνση του συνόλου των 173 δισ. από όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια από κάθε πηγή (GLF, EFSF, ESM) στα 32,5 χρόνια από 27,5 χρόνια που είναι σήμερα. Αυτό θα γίνει με την ανταλλαγή παλαιού δανείου με μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής με νέο που θα έχει μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής, ώστε σε πρώτη φάση ο μέσος χρόνος ωρίμασης να φτάσει και πάλι τα 32,5 χρόνια.

2 Η κατάργηση από το 2017 της επιβάρυνσης του 2% στο επιτόκιο δανείων ύψους 10,2 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΜΣ προτίθεται να επαναγοράσει 11 δισ. ευρώ από το δάνειο που έκανε στην Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους 33 δισ. ευρώ. Το δάνειο έγινε σε υψηλό επιτόκιο (άνω του 3%) και με την εξαγορά του με δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου η Ελλάδα αναμένεται να έχει εξοικονόμηση περίπου 220.000 ευρώ σε υποχρεώσεις χρέους.

3 Η χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να μειωθεί στο διηνεκές ο επιτοκιακός κίνδυνος για το ελληνικό χρέος.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα την απομείωση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060. Το ΔΝΤ θα ζητήσει να δρομολογηθούν άμεσα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία είναι μεν έτοιμα αλλά θεωρείται σχεδόν απίθανο να συζητηθούν σήμερα με ευθύνη της Γερμανίας.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Κρίσιμη θα είναι και η πρώτη συζήτηση που θα γίνει σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα των δημοσιονομικών στόχων και ειδικότερα τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Αν τελικά οι Ευρωπαίοι υπουργοί επιμείνουν – όπως αναμένεται- στη διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι και το 2022, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Τούτο διότι το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει ότι με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, θα ζητήσει η διαφορά να συμπληρωθεί με νέα μέτρα που θα αναλάβει να υλοποιήσει η Ελλάδα. Κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε το ύψος των νέων μέτρων στα 4,2 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ), εκτιμώντας ότι τέτοια μέτρα δεν μπορεί να αντέξει όχι η σημερινή, αλλά καμία ελληνική κυβέρνηση.

Η αξιολόγηση

Στο θέμα της αξιολόγησης η ελληνική πλευρά σκοπεύει να προτάξει το θέμα των εργασιακών του ευρωπαϊκού κεκτημένου προκειμένου να αποφύγουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν ακόμη και τη σαλαμοποίηση της αξιολόγησης προκειμένου να κλείσουν το θέμα της Ελλάδας πριν από το τέλος του χρόνου, το ΔΝΤ θα απαιτήσει και σε αυτό το θέμα συνολική λύση αξιολόγησης χρέους και ελλειμμάτων στέλνοντας τις τελικές αποφάσεις σε ένα έκτακτο Eurogroup μόνο για το θέμα της Ελλάδα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.