Εμπόδια οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα ενεργειακά

Δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στην δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

04/12/16 • 17:51 | UPD 04/12/16 • 17:55

Ακαρπη  ήταν και η δεύτερη τηλεδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο το βράδυ μεταξύ των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου 48 ώρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας όπου θα συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018 χωρίς όμως να αναμένεται συμφωνία.
Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι το μεγάλο εμπόδιο για την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (Stuff level Agreement) είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και τα τρία μεγάλα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά από τις απευθείας επαφές που έγιναν προ ημερών στην Αθήνα τα εργασιακά το δημοσιονομικό και τα θέματα της ενέργειας.

Οπως αναφέρει το news247 πηγές του υπουργείου οικονομικών αναφερόμενες στην τηλεδιάσκεψη μιλούσαν για «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίσεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί αύριο στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95% τουλάχιστον με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η καθυστέρηση φαίνεται πως προκύπτει λόγω του ότι το ΔΝΤ το οποίο αυτήν την φορά θα πρέπει να υπογράψει την συμφωνία για την αξιολόγηση θα ζητήσει να έχει την συνολική λύση που θέλουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να προετοιμάσει και την δική του θέση απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα .

Με αυτό το δεδομένο αναμένεται η συνολική απόφαση να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup που θα γίνει ειδικά για την Ελλάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα και αφού πρώτα οι Ευρωπαίοι ανοίξουν τα χαρτιά τους για την συνολική λύση του ελληνικού χρέους και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.