«το μνημόνιο διαρκεί ως το 2018»

Τελεσίγραφο Μοσκοβισί: Τεχνική συμφωνία εντός τριών ημερών

29/11/16 • 13:17 | UPD 29/11/16 • 13:26

Μήνυμα για περισσότερη δουλειά για το θέμα της Ελλάδας αν και η διαπραγμάτευση σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο έστειλε στη συνέντευξή Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Και συμπλήρωσε πως μόνο αν υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι εφικτή μια τελική συμφωνία για το χρέος εντός του 2016.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν». Τόνισε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά και με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας».

«Οι συζητήσεις είναι δύσκολες. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία» συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι «είμαι ο αισιόδοξος της παρέας, αλλά όχι ο αφελώς αισιόδοξος».

Αν και παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε σε όλα τα μέτρα» κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί σκληρά για να καταλήξουμε σε συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Κάλεσε, επίσης, τους θεσμούς να καταλήξουν «και αυτό περιλαμβάνει και το ΔΝΤ» παρά τις διαφορές στις απόψεις του τονίζοντας ότι η τεχνική συμφωνία είναι η βάση για συμφωνία στο Eurogroup.  Κάλεσα τα μέλη της κυβέρνησης να κάνουν άλλη μία προσπάθεια να φθάσουμε σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» είπε, επίσης, ο Γάλλος επίτροπος που δήλωσε κατά της λιτότητας ειδικά στην Ελλάδα.

«Αλλά να είμαι σαφής, πρέπει να κάνει προσπάθειες για να υπάρξει ανάταξη στις ανισορροπίες που υπήρχαν. Προσπάθειες ναι, μεταρρυθμίσεις Ναι, λιτότητα όχι!» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ανεργία, παραδέχθηκε ότι παραμένει σε «μη αποδεκτά επίπεδα», αλλά «τουλάχιστον τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Την ίδια ώρα, τάχθηκε εναντίον της λήψης νέων μέτρων λιτότητας, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι τόσο δική μου θέση, όσο και του προέδρου Γιούνκερ».

Τόνισε, επίσης, ότι είναι «απαραίτητο και εφικτό» εντός τριών ημερών να υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Όσον αφορά το θέμα του χρέους τόνισε ότι «εφόσον εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, πρέπει και οι εταίροι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους,συμπεριλαμβανομένου του χρέους πριν το τέλος του 2016. Έχουμε ένα μνημόνιο, πρέπει να εφαρμοστεί, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Για το ενδεχόμενο πρόσωρων εκλογών είπε: «Υπάρχει κυβέρνηση αλλά είμαστε σε επαφή και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ένα πράγμα έχει σημασία σταθερότητα στην διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά και υλοποιεί τα συμφωνηθέντα».

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα λέγοντας ότι «το μνημόνιο διαρκεί ως το 2018, μετά οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν. Μέχρι το 2018 πάντως έχουμε έναν οδικό χάρτη, το μνημόνιο».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τέλος, έκανε ειδική μνεία και στη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική». «Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στη Ευρώπη» έσπευσε να προσθέσει.

Copy link
Powered by Social Snap