Παπαδημητρίου: Θέλουμε το ΔΝΤ να είναι μέσα στο πρόγραμμα

27/11/16 • 10:49 | UPD 27/11/16 • 10:49

Ήρθε η ώρα για το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θα κάνει με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομίας της χώρας.

Ο δρόμος της ανάκαμψης περνάει μέσω της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, λέει ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ένας οικονομολόγος που ανέβηκε στο κυβερνητικό άρμα αυτό το μήνα έπειτα από μία καριέρα που προσπαθούσε να αναπτύξει εναλλακτικές στα μακροοικονομικά που πρεσβεύει το ΔNT. Τώρα το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν η ελληνική ανάκαμψη θα συντελεστεί με αυτό ή χωρίς, λέει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη γνώμη του πολλές φορές», λέει ο 70χρονος Παπαδημητρίου, που έχει ζήσει περίπου πέντε δεκαετίες της ζωής του στις ΗΠΑ, απ’ όπου πήρε άδεια απ’ την θέση του Προέδρου του Ινστιτούτου Levy του Bard College. «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει εάν στην πραγματικότητα θέλουν να είναι μέσα ή έξω απ’ το ελληνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι θέλουν, και θέλουμε και εμείς».

Οι ελληνικές αγορές έχουν σημειώσει ράλι αυτό το μήνα λόγω των προσδοκιών ότι οι πιστωτές επιτέλους θα ελαφρύνουν το χρέος της χώρας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Προκειμένου να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ – κάτι που έχουν ζητήσει χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία – μία τέτοια συμφωνία πρέπει να καλύπτει τις αμφιβολίες που έχει εκφράσει αναφορικά με το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι από την Ελλάδα. Η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% απ’ την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008.

Οι πιστωτές

Οι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ αναχώρησαν απ’ την Αθήνα την περασμένη Τρίτη χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ υπάρχει χάσμα πάνω στο ζήτημα της αγοράς εργασίας. Το Ταμείο ζητά την περαιτέρω απελευθέρωηη της ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει κάποια σημεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι γιατί, στην τελική, αυτές οι μεταρρύθμισεις δεν φέρνουν κάποια ανάπτυξη», λέει ο Παπαδημητρίου υποστηρίζοντας ότι η επιμονή του ΔΝΤ έγκειται στο δόγμα του Ταμείου. «Εάν κοιτάξετε τις προβλέψεις που έχουν κάνει, πάντα έπεφταν στο κενό. Και μιλάμε για τεράστια λάθη. Ωστόσο, εάν έχει ακολουθήσει την ίδια συνταγή για τόσες πολλές χώρες, είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξεις», σημειώνει.