Χουλιαράκης για χρέος: Στο επόμενο Eurogroup θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

Sorry. No data so far.

24/11/16 • 17:53 | UPD 24/11/16 • 17:53

Την έντονη ανησυχία του για τα ευμετάβλητα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα που επηρεάζουν αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα και τα επιτόκια δανεισμού, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στο επόμενο eurogroup να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και το μεθεπόμενο διάστημα να παραμετροποιηθούν για να εφαρμοστούν εντός του 2018, ενώ τα βραγχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Η χώρα είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν έχει περιθώρια δανεισμού από τις αγορές. Το περιβάλλον είναι αβέβαιο. Οι αρνητικές επισφάλειες είναι πιο ισχυρές από τα θετικά ενδεχόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά τους οικονομικούς δείκτες περισσότερο από την επίπτωση που προκάλεσε το brexit.

Είπε επίσης ότι στις προσδοκίες της κυβέρνησης είναι και η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση το 2017.

Αναφορικά με τον νέο προϋπολογισμό, είπε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει σε ορισμένα διλήμματα: «Δημοσιονομική επέκταση ή δημοσιονομική πειθαρχία; Όμως, η δημοσιονομική πειθαρχία έχει πλεονάσματα και η επέκταση ή μικρά πλεονάσματα ή ελλείμματα. Ανάλογο δίλημμα είναι η χρήση κονδυλίων για επενδύσεις ή μισθούς και συντάξεις; Το τρίτο δίλημμα είναι: ενίσχυση οικονομικά αδυνάμων ή μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων;»

Υποστήριξε δε ότι η αντιπολίτευση «απέφυγε να δει τον προϋπολογισμό ως σύνολο διλημμάτων και είναι λογικό γιατί δεν έχει την ευθύνη εκτέλεσης και κατάρτισης προϋπολογισμού. Οφείλουμε όμως να είμαστε ειλικρινής».

«Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλά για μείωση φόρων 4,2 δις ευρώ χωρίς να εξηγεί ποιες δαπάνες θα περικόψει. Η μείωση της φορολογίας κατά 4,2 δις ευρώ θα φέρει μείωση μισθών και συντάξεων» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει αναφορικά με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει το δικό του κόμμα «ότι κανείς δεν μπορεί να λέει ότι θα στηρίξει χαμηλά εισοδήματα χωρίς επιβάρυνσης υψηλότερων εισοδημάτων έστω και προσωρινά όπως κάνουμε εμείς».

Σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός φιλοδοξεί να βοηθήσει «στην εμπέδωση της αξιοπιστίας, να αντλήσουμε κεφάλαια από τις αγορές και το 2018 να αποτινάξουμε από πάνω μας την επιτροπεία».

Παραδέχθηκε δε την αύξηση της φορολογίας λέγοντας ότι «Μεσοπρόθεσμα στην διάρκεια του 2017 στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία επιπρόσθετου δημοσιονομικού χώρου με διεύρυνση φορολογικής βάσης ώστε ο προϋπολογισμός του 2018 να είναι ακόμα πιο κοινωνικά δίκαιος».