Αποφασίζουν ερήμην της Κυβέρνησης

Έως τις 5 Δεκεμβρίου η Σύνοδος των δανειστών χωρίς την Ελλάδα

24/11/16 • 08:31 | UPD 24/11/16 • 10:41

Η προγραμματισμένη για αύριο στο Βερολίνο συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας της Ουάσιγκτον, προκειμένου να εξετάσει διάφορα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και κυρίως να επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφωνίες του κ. Σόιμπλε με το ΔΝΤ, ματαιώθηκε εξαιτίας των διαρροών που έγιναν στον Τύπο.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, η συνάντηση κρίθηκε σκόπιμο να ματαιωθεί γιατί η δημοσιότητα που πήρε μετά το προχθεσινό δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung θα μπορούσε να «βαρύνει» το κλίμα της συνεδρίασης και τις συζητήσεις.

Στη συνάντηση της κλειστής αυτής ομάδας (συνεδρίασε για πρώτη φορά το 2011 στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης) είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας (ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που είναι και πρόεδρος του Εurogroup), ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε μεν το δημοσίευμα, αλλά η διάψευση αφορούσε την αναφορά ότι η συνεδρίαση θα γινόταν την Παρασκευή στο Βερολίνο, αποφεύγοντας να διαψεύσει ότι δεν θα γίνει άλλη μέρα. Μάλιστα, είπε ότι έχουμε μπροστά μας δύο συνεδριάσεις, της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (5 Δεκεμβρίου) και πως στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με στόχο την προετοιμασία της συζήτησης.

Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν πολύ πιθανό ότι η Ομάδα της Ουάσιγκτον θα συνεδριάσει κάποια άλλη στιγμή, προφανώς χρονικά πριν από το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αναφορικά με την ουσία, όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση για το χρέος δεν θα περιοριζόταν μόνο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία δεν επαρκούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αλλά και σε διάφορα μακροπρόθεσμα και το πώς αυτά θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή όλοι έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς έναν σαφή δεσμευτικό χάρτη για μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το γνωρίζει, αλλά αντιδρά γιατί αφενός φοβάται τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις στη χώρα του, αλλά και γιατί δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του παραμονές μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης.

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και χθες στις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι ο στόχος για συμφωνία στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου παραμένει, αλλά πλέον δεν αποκλείουν να χρειαστεί και ένα δεύτερο Εurogroup εντός του επόμενου μήνα. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, είναι πιο δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους απ’ ό,τι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης.

Εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο Εurogroup, τότε μεγάλο ενδιαφέρον θα αποκτήσει η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η δημοσιοποίηση και επισήμως της παράτασης εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας και στις διεργασίες σε σχέση με το χρέος αναφέρεται και ο εξειδικευμένος σε κοινοτικά θέμα ευρωπαϊκός τύπος.

Χθες δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλη EUOBSERVER, με τίτλο «ΕΕ και ΔΝΤ επιχειρούν να ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης», κάνει αναφορά τόσο στη συνάντηση της Ομάδας της Ουάσιγκτον που επρόκειτο να γίνει στο Βερολίνο όσο και στην πορεία της αξιολόγησης.

Για την αξιολόγηση επισημαίνεται ότι οι δανειστές αντιτίθενται στα ελληνικά σχέδια επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ διάσταση απόψεων επικρατεί και σε σχέση με το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2018, καθώς και με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο σχετικός στόχος.

Πέρα, όμως, από τις συζητήσεις για το πλεόνασμα και την αξιολόγηση, σημειώνει ο αρθρογράφος, το βασικό διακύβευμα είναι η εξασφάλιση ή μη της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το τέλος της χρονιάς. Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές και να προετοιμαστεί το έδαφος για το ολοκληρωμένο πακέτο που ζητά το ΔΝΤ.

Το δελτίο ευρωπαϊκής επικαιρότητας Agence Europe σημειώνει ότι εκτός από το ζήτημα του καθορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων σε εθνικό επίπεδο αποτελεί σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, το οποίο εμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι το ΔΝΤ είναι αυτό το οποίο κυρίως αντιδρά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της εμφανίζεται πιο διαλλακτική.

Bρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου