Νέο κείμενο συνέταξαν οι δανειστές

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών

21/11/16 • 23:04 | UPD 22/11/16 • 01:57

Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τελικές επαφές μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών με στόχο να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Οι συνομιλίες διεκόπησαν ώστε οι Θεσμοί να ετοιμάσουν ένα τελικό κείμενο που θα αποτυπώνει πού καταγράφεται διαφωνία με την κυβέρνηση. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα επιστρέψει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για να κάνει τις παρατηρήσεις της στα σημεία που θεωρεί ότι επιδέχονται βελτίωσης.

Όπως έλεγε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, “υπάρχει απόσταση σε έξι – εφτά μικρά θέματα που ελπίζουμε ότι μπορεί να περιοριστούν, ενώ υπάρχουν και δύο – τρία μεγάλα θέματα τα οποία ελπίζουμε ότι θα φύγουν ή θα μετατεθούν” χωρίς να εξηγεί πάντως ποια ακριβώς, πώς και για πότε.

Στόχος είναι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ή τα ξημερώματα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ώστε να μπορούν οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται πλέον εξ’ αποστέως, μέχρι την 28η Οκτωβρίου που θα συνεδριάσει το EWG για να εξετάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

Σε διαφορετική περίπτωση όμως, αν υπάρξουν απρόοπτα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση με τους θεσμούς, την Τρίτη το πρωί, πριν τελικώς φύγουν τα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

O εξωδικαστικός συμβιβασμός

Νωρίτερα, το κλείσιμο της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά, μένουν τρία ανοιχτά τεχνικά θέματα προς επίλυση.

Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που μετείχε στην σύσκεψη οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:

Με τι επιτόκιο θα υπολογίζεται η οφειλή, τι θα ισχύει για τις εγγυήσεις και τους εγγυητές του δανείου και το εάν θα «κουρεύονται» ή όχι τελικά κάποιες οφειλές φόρου στο Δημόσιο (όπως ΦΜΥ ή ΦΠΑ).

Ο ίδιος τόνισε πως «καταλήξαμε σε ένα νόμο που θα προβλέπει ίση μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα, όλων των πιστωτών» (Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες- στους οποίους χρωστά ο οφειλέτης).

Όπως εξήγησε, το σύνολο της οφειλής θα επιμερίζεται σε δύο κατηγορίες: στην αρχική οφειλή, στην οποία θα υπολογίζεται και ένα επιτόκιο (το οποίο ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιεί το αρχικό ποσό οφειλής, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει), ενώ θα αντιμετωπίζονται ξεχωριστά οι προσαυξήσεις που έχουν σωρευτεί.

Κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι ο τζίρος (τουλάχιστον 50.000 ευρώ) αλλά θα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο μπορεί να υπάγονται όσοι με βάση τον νόμο θεωρείται ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Δικαίωμα ένταξης θα έχουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις. Τις μικρές θα αξιολογούν μεσολάβητες ενώ τις μεγάλες θα αξιολογούν τρίτες μεγάλες εταιρείες.

Τόνισε πάντως ότι η ελληνική θέση είναι να εξαιρείται κάθε οφειλή από ΦΠΑ αν και το θέμα αυτό παραμένει μεταξύ των εκκρεμοτήτων που θα εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια.