Ανοιχτά τα δημοσιονομικά του 2018

«Καρότο» με τον προϋπολογισμό αλλά «μαστίγιο» στα εργασιακά από τους δανειστές

20/11/16 • 21:23 | UPD 20/11/16 • 21:23

Κατατίθεται αύριο το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Σημειώνεται ότι αργά απόψε αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αντικείμενο την 3η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το άνοιγμα των αγορών.

Νωρίτερα, η υπ. Εργασίας βγήκε από τη διαπραγμάτευση χωρίς καμία δήλωση με τη λακωνική φράση «Συνεχίζουμε» κι όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προσέγγιση σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης και δρομολογείται νέα συνάντηση αύριο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας, το ΔΝΤ επέμεινε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως. Την ίδια ώρα, οι δανειστές αποκλείουν την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά δέχονται να ανοίξει η συζήτηση μετά το β’ εξάμηνο του 2017.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο φαντάζει αδιέξοδο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Σε μεγάλο «αγκάθι» τείνει να εξελιχθεί και το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι οι θεσμοί ζητούν αλλαγές τόσο στις απολύσεις συνδικαλιστικών στελεχών και στο καθεστώς προκήρυξης απεργιών.

Copy link
Powered by Social Snap