Πρόεδρος ΤΕΕ στον Ελεύθερο Τύπο: Θα δώσουμε μάχη για το ασφαλιστικό

19/11/16 • 11:19 | UPD 19/11/16 • 11:19

Παραμονή των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο για τα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο, για τις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους 18 μήνες που βρίσκεται στη θέση του προέδρου, αλλά και για τις ενέργειες που θα συνεχίσει να κάνει αν η παράταξη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), που εκπροσωπεί, επανεκλεγεί.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Στασινό, ήταν οι υπέρογκες εισφορές που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει το 38% επί των εισοδημάτων της προηγούμενης χρονιάς και τον φόρ από 22% έως 45%, καθώς και την προκαταβολή 100%, με επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ. Αν τελικά αυτά ψηφιστούν, θα εκτοξεύσουν την ανεργία στα ύψη. Ηδη, η ανεργία είναι η μεγαλύτερη πληγή στο χώρο των μηχανικών, αφού περισσότεροι από 4.000 το χρόνο αποχωρούν από το επάγγελμα.

Οπως έχει τονίσει πολλές φορές, τα προγράμματα ΕΣΠΑ μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη, αν η ενεργοποίησή τους γίνει άμεσα. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Εξοικονομώ», θα ξεκλειδώσει την παροχή κινήτρων σε πολίτες εκτός Ε.Ε. για αγορά κατοικίας και θα παρέχει κίνητρα αγοράς κατοικίας σε Ελληνες μετανάστες.

Αδιαμφισβήτητα, οι αυριανές εκλογές έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα της χώρας και η πορεία του επηρεάζει την ελληνική οικονομία.
Ποιες από τις είκοσι προτάσεις που παρουσιάσατε, πιστεύετε ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί στο προσεχές μέλλον;
Ολες οι προτάσεις που παρουσίασα μπορούν είτε να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή χρειάζεται μόνο να μπουν υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς, είτε μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους και να εφαρμοστούν σε διάστημα ενός έως είκοσι τεσσάρων μηνών. Σημειώνω ότι η εφαρμογή των περισσοτέρων δεν έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

Γιατί πιστεύετε πως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ο θεσμός της Τράπεζας Γης;

Ο θεσμός της Τράπεζας Γης δεν έχει εφαρμοστεί γιατί δεν έχει νομοθετηθεί επαρκώς ακόμη. Εκτός από αναφορές και γενικές προβλέψεις στον όρο Τράπεζα Γης σε κάποιους νόμους, δεν έχει προχωρήσει τίποτα πρακτικά. Η Τράπεζα Γης θα πρέπει να είναι ένας θεσμός που μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, η αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, οι ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών και η χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap