Μοσκοβισί: Το τέλος της λιτότητας δεν σημαίνει το τέλος των δημοσιονομικών κανόνων

18/11/16 • 21:32 | UPD 18/11/16 • 21:32

Η πρόταση την οποία έκανε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πιο θετική δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη σημαίνει μεν το τέλος της εποχής της λιτότητας στην Ευρώπη αλλά όχι την παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που ορίζουν ότι τα ελλείμματα πρέπει να μείνουν χαμηλά, τόνισε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Το μήνυμά μας είναι: οι χώρες οι οποίες διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να αξιοποιήσουν τους πόρους τους για να επενδύσουν περισσότερο», τόνισε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Λισαβόνα, όπου νωρίτερα επαίνεσε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας διότι μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε ένα επίπεδο επαρκές ώστε να μην υπαχθεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ φέτος.

«Όσες (χώρες μέλη) αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών τους στόχων. Κατά την άποψή μου, η λιτότητα τελειώνει. Αλλά δεν τελειώνουν οι κανόνες και οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές», επέμεινε ο Μοσκοβισί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε σήμερα την Κομισιόν ότι υπερβαίνει την εντολή της και την προέτρεψε να επικεντρωθεί στην επιβολή της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη.

Ο Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφθηκε την Πορτογαλία για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Μάριου Σεντένου, τόνισε ότι για πρώτη φορά, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας αναμένεται να είναι κατώτερο του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει θεσπιστεί για τα κράτη της ευρωζώνης.