Το Δεκέμβρη θα αποφασίσει για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ

17/11/16 • 16:31 | UPD 17/11/16 • 16:31

Παραμένει στον ίδιο «μονοπάτι» της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής και κυρίως του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής του «ήταν απαραίτητο να παραμείνουμε απόλυτα αφοσιωμένοι στη διατήρηση του πολύ σημαντικού μεγέθους διευκόλυνσης της νομισματικής πολιτικής που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε μια παρατεταμένη σύγκλιση του πληθωρισμού, προς τα επίπεδα κάτω αλλά κοντά στο 2%».

«Τα μέλη ευρέως συμφωνούν ότι το Δεκέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο θα είναι σε καλύτερη θέση ώστε να σχηματίσει μια πιο στέρεη άποψη επάνω στην προοπτική για τον πληθωρισμό και στην πρόοδο που γίνεται στην επίτευξη μιας παρατεταμένης προσαρμογής της πορείας του», προκειμένου να αποφασιστεί η σωστή στάση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνεται στα πρακτικά.

Ανάλογες, άλλωστε, απόψεις εξέφρασε και ο Υβ Μερς, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σε σημερινή του ομιλία τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξει άρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.