Προς πώληση το 4,5% της «Σουρωτή»

11/11/16 • 17:38 | UPD 11/11/16 • 17:38

Σε ανοιχτή δημόσια διαγωνιστική διαδικασία θα τεθούν 702.472 μετοχών της εταιρείας «Σουρωτή ΑΕ», αφού ο τοπικός Αγροτικός Συνεταιρισμός αποφάσισε να πουλήσει το 4,5% το οποίο κατέχει.

Η απόφαση για τη διενέργεια της διαδικασίας πώλησης, με τιμή εκκίνησης το 1,20 ευρώ, ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης κατά πλειοψηφία, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης του Συνεταιρισμού. Η ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας αναμένεται να αποφασιστεί απόψε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, που ξεκινά στις 9 το βράδυ.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής, Δημήτρης Πεχλιβανίδης, εξηγώντας ότι η πρόθεση του φορέα είναι να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές σε κλειστό φάκελο, ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη.

Η πρόσκληση του συνεταιρισμού θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και όχι μόνο στους δύο γνωστούς «μνηστήρες» της εταιρείας, τον επιχειρηματικό όμιλο Ιβάν Σαββίδη (κάτοχο πλέον ποσοστού άνω του 40%, σύμφωνα με πληροφορίες) και την Coca -Cola HBC (η οποία κατέχει γύρω στο 20% των μετοχών).

«Πήραμε την απόφαση να πουλήσουμε τις μετοχές μας γιατί έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση ενός απαιτητικού business plan για την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού μας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία αποσταγματοποιείου και ποτοποιείου. Από τους 6500 συνεταιρισμούς που υπήρχαν κάποτε, έχουμε μείνει 1080 και πρέπει να είμαστε ένας από τους μόλις 16 που δεν χρωστούν, οπότε πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξή μας» εξήγησε ο κ.Πεχλιβανίδης, ενώ ερωτηθείς αν έχει συγκεκριμένη προτίμηση ως προς τον επενδυτή, στον οποίο θα περάσει το ποσοστό της Σουρωτής ΑΕ, που κατέχει ο Συνεταιρισμός, απάντησε αρνητικά. «Δεν υπάρχει προτίμηση σε κάποιον» τόνισε.

Ο όμιλος Σαββίδη έχει ήδη εκφράσει δημοσίως την πρόθεσή του να προτείνει στον έτερο διεκδικητή (την Coca- Cola HBC) να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει, ενώ προτίθεται να προκαλέσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Σουρωτής ΑΕ» προσβλέποντας στη στήριξη των θεσμικών μετόχων. Εκτός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σουρωτής, θεσμικοί μέτοχοι είναι επίσης ο δήμος Θέρμης (κάτοχος του 16%), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (4,5%) και ο Σύλλογος Ορφέας. Ο δήμος Θέρμης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές του, αλλά ούτε να βάλει εμπόδια στον επιχειρηματία, ενώ έχει διαμηνύσει ότι θα συμμετάσχει σε τυχόν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι παρότι δεν λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της κι εμφανίζεται ζημιογόνος σε επίπεδο κερδών προ φόρων, η “Σουρωτή” εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση στον κλάδο του ανθρακούχου μεταλλικού νερού στην ελληνική αγορά, της τάξης του 55%, ενώ παρουσιάζει μηδενικό δανεισμό.