Τσακαλώτος: ΔΝΤ και Ελλάδα θέλουν έναν καθαρό διάδρομο

11/11/16 • 09:35 | UPD 11/11/16 • 09:35

Ανοιχτό παράθυρο για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αφήνει το ΔΝΤ, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις άφησε ανοικτό το παράθυρο και ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί άμεση ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να προσδιοριστούν, ώστε να είναι μετρήσιμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι και για το ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. «Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» τόνισε. Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει τις «νέες ιδέες για την ελάφρυνση του χρέους» τις οποίες δήλωσε ότι θα φέρει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά και μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε. Τόνισε, όμως, ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα δημοσιευτεί στο πλαίσιο της έκθεσης για την οικονομία (άρθρο 4 του κανονισμού του ΔΝΤ) μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε ότι «Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον».