Τραμπ-άλα οι αγορές μετά το χθεσινό αρχικό σοκ

10/11/16 • 11:50 | UPD 10/11/16 • 11:50

Εντυπωσιακό ριμπάουντ κατέγραψαν χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί οι αγορές, μετά την νίκη Τραμπ, καθώς οι επενδυτές επαναξιολογούν τη στάση τους για τον νέο πλανητάρχη και εξετάζουν τα σχέδιά του για την οικονομία.

Η απότομη πτώση που κατέγραψαν οι παγκόσμιες αγορές χθες περιορίστηκε από την ενωτική πρώτη ομιλία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία κατάφερε να φέρει την ηρεμία. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να ρίξει πάνω από 500 δισ. δολάρια σε αμερικανικές υποδομές και να μειώσει τη φορολογία.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή λόγω αβεβαιότητας για τις νέες κινήσεις του.

«Θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα μετά την νίκη Τραμπ, όπως στο Brexit. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο κακό όσο περίμενε ο κόσμος. Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και δημοσιονομικά κίνητρα. Αυτό θα είναι καλό για τα εταιρικά κέρδη και τις μετοχές» σχολιάζει ο Joshua Crabb, επικεφαλής ασιατικών αγορών στην Old Mutual Plc.

Στις ασιατικές αγορές σήμερα το πρωί, οι δείκτες καταγράφουν ράλι μετά τη μεγαλύτερη πτώση από το Brexit, χάρη στην άνοδο των βιομηχανικών μετάλλων, ενώ τα ομόλογα υποχώρησαν.

Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε σε νέο υψηλό από τον Φεβρουάριο (+3%) χάρη στην άνοδο των πρώτων υλών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 σταθεροποιούνται μετά από έντονες διακυμάνσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση, όταν και υποχώρησαν έως και 5% (Limit down). Ανοδικά κινούνται και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο ιαπωνικός δείκτης καταγράφει άνοδο 6%-7% και το γεν υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 105,62.

«Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται εξαιτίας των δεσμεύσεων για δημοσιονομικές δαπάνες από τον Τραμπ. Αυτό έχει συμβάλλει στην άνοδο του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, ειδικά του γεν και του ευρώ. Η αποδυνάμωση του γεν έχει βοηθήσει τις ιαπωνικές μετοχές να κινηθούν υψηλότερα και να διαγράψουν τις χθεσινές απώλειες» σχολιάζει ο Anthony Darvall, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην easyMarkets.