Πότε ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ

Eurogroup: Πάρτε τώρα τα μέτρα και βλέπουμε για το χρέος από το 2018

08/11/16 • 07:51 | UPD 08/11/16 • 07:51

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα κριθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ το «κλειδί» βρίσκεται στο Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αρνείται προς το παρόν τη λήψη ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων πριν από το 2018. Στην Αθήνα έρχεται ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup δεν έγινε διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα, συζητήθηκε περισσότερο το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία εκείνα που θα επέτρεπαν ακόμη και ανεπίσημη συζήτηση για το χρέος.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κ. Σόϊμπλε ξέκοψε ότι υπάρχει το πλαίσιο της συζήτησης για τον επόμενο μήνα, που είναι η απόφαση του Εurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η οποία μιλάει μόνο για βραχυπρόθεσμα μέτρα τώρα, ενώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν από το 2018. Δήλωση που δεν εξέπληξε με δεδομένη τη επιδίωξη του Γερμανού υπουργού να μη ληφθούν προχωρημένες αποφάσεις για το χρέος τον Δεκέμβριο, προφανώς για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στη χώρα του.

Σε αντίθετη κατεύθυνση η Κομισιόν από το Βερολίνο, μέσω του επιτρόπου κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε χθες υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας (ολοκλήρωση αξιολόγησης, ελάφρυνσης χρέους-συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα) τον Δεκέμβριο.

Πιο ευέλικτος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν κλείνει όπως ο κ. Σόιμπλε την πόρτα για μια συμφωνία τον Δεκέμβριο και διαβεβαιώνει ότι θα συζητηθούν τον επόμενο μήνα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, άσχετα από πότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χθεσινή συνεδρίαση, Πολ Τόμσεν, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους για το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο διεθνής οργανισμός θα αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα ή όχι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου