Παραιτήθηκε η Κατσέλη από την Εθνική Τράπεζα – Η ανακοίνωση για το νέο Δ.Σ.

04/11/16 • 11:46 | UPD 04/11/16 • 11:56

Την παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζα Λούκας Κατσέλη και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού της συμβουλίου, την εκλογή νέων μη εκτελεστικών μελών σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και την ολοκλήρωση διεθνούς ανοικτής διαδικασίας διαγωνισμού επιλογής Προέδρου ΔΣ, Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου και μη εκτελεστικών μελών ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΕΤΕ αναφέρονται τα εξής:

Τα βιογραφικά

Ο κ. Παναγιώτης Αριστείδης Θωμόπουλος έχει σημαντική εμπειρία 40 ετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού τραπεζικού ρυθμιστικού πλαισίου, αφού διετέλεσε, εκτός των άλλων, επί σειρά ετών, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της Eurobank, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας καθώς και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ο κ. Claude Piret κατέχει εκτεταμένη εμπειρία στo διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας μία καριέρα άνω των 35 ετών σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Έχει διατελέσει σε υψηλόβαθμες θέσεις επί σειρά ετών στον Όμιλο η Dexia Group, και διαθέτει εκτενή εμπειρία μεταξύ άλλων σε θέματα ελεγκτικής και στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο κ. Λορεντζιάδης διαθέτει πολυετή εμπειρία στον ελεγκτικό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι πιστοποιημένος ορκωτός ελεγκτής, πρώην εταίρος της Arthur Andersen καθώς και της ΕΥ με πλούσια εμπειρία στους τομείς εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Έχει διατελέσει μέλος σε πολυάριθμα ΔΣ κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ του Ομίλου Eurobank.

Εξετάστηκαν 300 υποψηφιότητες

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε εχθές με επιτυχία την ανοικτή διεθνή διαδικασία επιλογής Προέδρου ΔΣ, Προέδρου Audit Committee και μη εκτελεστικών μελών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών βέλτιστων πρακτικών επιλογής στελεχών με σκοπό την επιτυχή ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τις διατάξεις του Ν. 3864/2010, όπως ισχύει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν τριακόσιες (300) αιτήσεις υποψηφιότητας από είκοσι μία (21) διαφορετικές χώρες οι οποίες αξιολογήθηκαν από τη διεθνή εταιρεία επιλογής στελεχών Egon Zehnder μέσω των γραφείων της στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Όλες οι υποψηφιότητες που πληρούσαν τα κριτήρια καταλληλότητας του Ν. 3864/2010 όπως ισχύει, εξετάστηκαν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς καμία εξαίρεση και αξιολογήθηκαν βάσει κριτηρίων προκαθορισμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία η Εθνική Τράπεζα απέδειξε για άλλη μια φορά εμπράκτως τη δέσμευσή της για την τήρηση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και των αρχών διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Εγκριση από SSM

Μετά την υποβολή των σχετικών προτάσεων, η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου πρόκειται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκλογή των νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρατείνεται η αγωνία

Σε θρίλερ με πολιτικές διαστάσεις και αβέβαιη κατάληξη οδηγείται η υπόθεση της εκλογής του νέου προέδρου της Εθνικής Τραπέζης, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ψηφίσει με 8-2 τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο ως αντικαταστάτη της κα Λούκας Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροεδρία της κυβέρνησης είχε ενημερώσει το ΤΧΣ ότι πρέπει να εκλεγεί ο Δ. Τσιτριράγκος επειδή θεωρούσε ότι διαθέτει διεθνή εμπειρία, φρέσκες ιδέες και είναι μακριά επαγγελματικά από τα ελληνικά πράγματα.

Το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ αξιολόγησε τις υποψηφιότητες και αποφάσισε να εκλέξει τον κ. Τσιτσιράγκο. Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γ. Μιχελής ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για την επιλογή Τσιτσιράγκου και ζήτησε να τον στηρίξει. Κατόπιν αυτού ο κ. Μιχελής ενημέρωσε την αντιπροεδρία ότι το μήνυμα ελήφθη και πρόκειται να εκλεγεί ο κ. Τσιτσιράγκος. Μετά της συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τετάρτης, που εξελέγη με 8-2 ο κ. Θωμόπουλος ο κ. Μιχελής ενημέρωσε την αντιπροεδρία ότι ο κ. Φραγκιαδάκης αθέτησε την δέσμευσή του να στηρίξει τον κ. Τσιτσιράγκο και πίεσε άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ψηφίσουν τον Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Μετά την εξέλιξη αυτή πηγές της αντιπροεδρίας εκφράζονται αρνητικά για τον κύριο Φραγκιαδάκη και τη στάση του υπενθυμίζοντας ότι την τοποθέτησή του είχε εισηγηθεί η αντιπροεδρία μετά από πρόταση του Ζώη Πεπέ που ήταν στενός φίλος του κ. Φραγκιαδάκη και συνδικαλιστής στην Εθνική. Ο κ. Πεπές σήμερα έχει απολυθεί από την Εθνική. Πηγές του ΤΧΣ ανέμεναν τις τελικές αποφάσεις της διοίκησης της Εθνικής και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής Τραπέζης.