Παρατείνεται η αγωνία για το νέο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

04/11/16 • 10:54 | UPD 04/11/16 • 11:41

Δεν ολοκληρώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που συνήλθε εχθές Πέμπτη, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τριήμερη αναβολή της διαδικασίας.

Αιτία ήταν η  εμπλοκή με το ΤΧΣ και αυτονόμηση του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη οδήγησαν σε αδυναμία συγκρότησης του Δ.Σ. της Εθνικής Τραπέζης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου που διήρκεσε 3 ώρες δεν εξελέγη τελικά πρόεδρος ο Παναγιώτης Θωμόπουλος και αποφασίστηκε να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος άλλο μέλος του Δ.Σ.

Όπως γνωστοποιεί μάλιστα η τράπεζα με ανακοίνωση της ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος εξελέγη ως μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ αλλά εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται την εμπλοκή σημειώνοντας στην ανακοίνωση πως ο κ. Θωμόπουλος έχει προταθεί για τη θέση του Προέδρου. Σημειώνει δε πως «η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου πρόκειται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες».

Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται η παραίτηση της  Λούκας Κατσέλη καθώς και των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών Σπύρου Θεοδωρόπουλου και Δημητρίου Αφεντούλη, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το κανονιστικό πλαίσιο διαδικασίας ανασυγκρότησης του Δ.Σ.

Η ΕΤΕ ανακοίνωσε επίσης την εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο με απόλυτη πλειοψηφία νέων μη εκτελεστικών μελών σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων και συγκεκριμένα του κ. Παναγιώτη – Αριστείδη Θωμόπουλου, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου,  του κ. Claude Piret, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος Προέδρος της Επιτροπής Ελέγχου του ΔΣ, και του κ. Σπύρου Λορεντζιάδη, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα διεθνούς ανοικτής διαδικασίας επιλογής.

Σε θρίλερ με πολιτικές διαστάσεις και αβέβαιη κατάληξη οδηγείται η υπόθεση της εκλογής του νέου προέδρου της Εθνικής Τραπέζης, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ψηφίσει με 8-2 τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο ως αντικαταστάτη της κα Λούκας Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροεδρία της κυβέρνησης είχε ενημερώσει το ΤΧΣ ότι πρέπει να εκλεγεί ο Δ. Τσιτριράγκος επειδή θεωρούσε ότι διαθέτει διεθνή εμπειρία, φρέσκες ιδέες και είναι μακριά επαγγελματικά από τα ελληνικά πράγματα.

Το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ αξιολόγησε τις υποψηφιότητες και αποφάσισε να εκλέξει τον κ. Τσιτσιράγκο. Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γ. Μιχελής ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για την επιλογή Τσιτσιράγκου και ζήτησε να τον στηρίξει. Κατόπιν αυτού ο κ. Μιχελής ενημέρωσε την αντιπροεδρία ότι το μήνυμα ελήφθη και πρόκειται να εκλεγεί ο κ. Τσιτσιράγκος. Μετά της συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τετάρτης, που εξελέγη με 8-2 ο κ. Θωμόπουλος ο κ. Μιχελής ενημέρωσε την αντιπροεδρία ότι ο κ. Φραγκιαδάκης αθέτησε την δέσμευσή του να στηρίξει τον κ. Τσιτσιράγκο και πίεσε άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ψηφίσουν τον Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Μετά την εξέλιξη αυτή πηγές της αντιπροεδρίας εκφράζονται αρνητικά για τον κύριο Φραγκιαδάκη και τη στάση του υπενθυμίζοντας ότι την τοποθέτησή του είχε εισηγηθεί η αντιπροεδρία μετά από πρόταση του Ζώη Πεπέ που ήταν στενός φίλος του κ. Φραγκιαδάκη και συνδικαλιστής στην Εθνική. Ο κ. Πεπές σήμερα έχει απολυθεί από την Εθνική. Πηγές του ΤΧΣ ανέμεναν τις τελικές αποφάσεις της διοίκησης της Εθνικής και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής Τραπέζης.