Βρούτσης: Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για πώληση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds

14/11/19 • 19:50 | UPD 14/11/19 • 19:50

Newsroom eleftherostypos.gr

Αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα του Reuters πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών στα ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ σε ξένα funds.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή του δήλωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, άνω των 100.000 ευρώ, προς ασφαλιστικά ταμεία από ιδιώτες, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ προς ξένα funds, αναφέρει το Reuters το οποίο επικαλείται ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι οφειλές αυτές δεν αφορούν εκείνες των αυτοαπασχολουμένων ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι πωλήσεις να λάβουν χώρα το β’ τρίμηνο του 2020. Πρόκειται κυρίως για οφειλές που αφορούν εργοδοτικές εισφορές τις οποίες διάφορες εταιρείες αδυνατούσαν να καταβάλουν, εξαιτίας του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης.
Το project, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα «βιβλία» των Ταμείων.

Η διαδικασία δεν θα προβλέπει τιτλοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.

Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Copy link
Powered by Social Snap