Κρυφές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-ΔΝΤ για 4ο Μνημόνιο

31/10/16 • 18:47 | UPD 31/10/16 • 18:47

Κρυφές διαπραγματεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την κυβέρνηση για την αποδοχή της εφαρμογής ακόμη πιο επαχθών δημοσιονομικών μέτρων, όπως οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, αποκάλυψε ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου την περασμένη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τζ. Ράις, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, το Ταμείο, παράλληλα με τις συζητήσεις που διεξάγει με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, διαπραγματεύεται σκληρούς όρους -όπως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων- για τη συμμετοχή του σε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδος, το οποίο είναι πιθανό να αποτελέσει και το τέταρτο κατά σειρά Μνημόνιο!

Ο κ. Ράις συνέδεσε το χρόνο λήψης της απόφασης συμμετοχής του Ταμείου σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (και ουσιαστικά νέο Μνημόνιο) με την ολοκλήρωση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το Ταμείο.

Την αποκάλυψη του κ. Ράις για τις κρυφές διαπραγματεύσεις του Ταμείου με την κυβέρνηση προσπάθησε να διαψεύσει την Πέμπτη το βράδυ κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο κυβερνητικός παράγοντας υποστήριξε, απλώς, ότι δεν διεξήχθησαν στην Αθήνα παράλληλες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταγραφούν οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Προφανώς, όμως, η εμμονή του στην ανωνυμία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει σε επίσημη διάψευση επίσημων δηλώσεων εκπροσώπου του ΔΝΤ, εξέλιξη που φανερώνει ότι οι μυστικές διαπραγματεύσεις ερήμην των Ελλήνων πολιτών υφίστανται!

Η πρώτη ουσιαστικά επίσημη κυβερνητική αντίδραση στην αποκάλυψη του εκπροσώπου του ΔΝΤ εκδηλώθηκε μόλις χθες -3 μέρες μετά- από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσπάθησε εμμέσως να διαψεύσει τον ερχομό τετάρτου Μνημονίου. Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «η συμφωνία που έχουμε υπογράψει δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα», τονίζοντας παράλληλα ότι «πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για τέταρτο και πέμπτο Μνημόνιο»!

Συμπλήρωσε επίσης πως είναι παράλογο να μιλάμε για ένα ακόμη πρόγραμμα και πως μια τέτοια συζήτηση είναι επιζήμια για τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο πρώτος γύρος των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙΙ ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν ραντεβού στις 14 Νοεμβρίου για το νέο γύρο συζητήσεων.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του πρώτου γύρου κανένα θέμα από αυτά που τέθηκαν στο τραπέζι δεν έκλεισε οριστικά. Οι σημαντικότερες εκκρεμότητες αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, το δημοσιονομικό αλλά και τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Το επόμενο διαπραγματευτικό ορόσημο είναι αυτό του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (του Eurogroup), το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου