Σημαντικές ανατιμήσεις σε καύσιμα, καφέ και είδη πρώτης ανάγκης

«Τσουνάμι» αυξήσεων σε 54 νησιά του Αιγαίου

28/10/16 • 08:38 | UPD 28/10/16 • 08:39

Ανατιμήσεις-σοκ στα περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αναμένεται να προκαλέσει από την 1η-1-2017 η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου.

Οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 10%-15%, οι τιμές του καφέ θα ακριβύνουν κατά 20%-25%, ενώ σε πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα σημειωθούν αυξήσεις τιμών από 3,7% έως 6%.

Με τους «μνημονιακούς» νόμους που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τη διετία 2015-2016 προβλέπεται ότι από την 1η-1-2017 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα από το επόμενο έτος οι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% που εξακολουθούν να ισχύουν σε 54 νησιά του Αιγαίου (βλ. σχετικό πίνακα) θα πρέπει να αυξηθούν στο 6,5%, στο 13% και στο 24%, αντίστοιχα.

Τι θα προκαλέσει

Τυχόν εφαρμογή της διάταξης αυτής θα έχει, ειδικότερα, ως συνέπεια από την 1η-1-2017 στα 54 νησιά του Αιγαίου:

1.Να αυξηθεί από 5% σε 6,5% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

2.Να αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπαιδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν τουλάχιστον κατά 3,7% στα συγκεκριμένα 54 νησιά.

3.Να αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering και αποχέτευση.

Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6%.

4.Να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων, δεδομένου ότι από την 1η-1-2017 στα προϊόντα αυτά εκτός από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 17% στο 24% θα αυξηθούν και οι συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ειδικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, από την 1η-1-2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Συνυπολογιζόμενης και της αύξησης του ΦΠΑ από το 17% στο 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από τις παραπάνω αυξήσεις στους ΕΦΚ, οι επιπτώσεις στις λιανικές τιμές στις οποίες θα πωλούνται τα καύσιμα στα 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-207 θα είναι οι εξής:

*αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 8,5-9 λεπτά το λίτρο

*αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης τουλάχιστον κατά 12-13 λεπτά το λίτρο

*αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης τουλάχιστον κατά 15 λεπτά το λίτρο!

Γιώργος Παλαιτσάκης

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου