Κίνημα συνταξιούχων κατά του νόμου Κατρούγκαλου

26/10/16 • 18:53 | UPD 26/10/16 • 18:53

Κίνημα κατά του νόμου 4387/2016 που «γκρεμίζει» παλιές και νέες συντάξεις (γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου) δημιουργούν οι πρόσφατες μειώσεις ως 50% που είδαν στις επικουρικές τους συντάξεις πάνω από 260.000 συνταξιούχοι και οι οποίοι δεν πήραν καμία απάντηση στις επιστολές που τους έστειλε ο υπουργός που να εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός και οι αποδοχές τους τσεκουρώθηκαν.

Οι συνταξιούχοι υποβάλλουν «σωρηδόν» τις ενστάσεις τους στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ) αμφισβητώντας τις μειώσεις, ενώ οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι τραπεζικοί (ΟΤΟΕ και ΟΣΤΟΕ) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος και οι αποφάσεις που κουρεύουν τις επικουρικές συντάξεις, μειώνουν τις νέες κύριες συντάξεις και προβλέπουν επανυπολογισμό για τις παλιές, χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη.

Αν ο νόμος όριζε ότι επιβάλλεται μείωση και όχι επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων που το άθροισμά τους με τις κύριες είναι πάνω από 1.300 ευρώ, τότε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, δεν θα χρειαζόταν να εκδοθούν και νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Ο νόμος όμως μιλάει για επανυπολογισμό βάσει εισφορών και συντάξιμων αποδοχών, αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει καμία ατομική συνταξιοδοτική απόφαση που να αναιρεί την παλιά!

Στις ενστάσεις τους, που είναι χιλιάδες, προς το ΕΤΕΑ ζητούν να πληροφορηθούν για τις νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις βάσει των οποίων οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν και επεβλήθησαν αυτές οι μεγάλες περικοπές.

Οι ενστάσεις πρωτοκολλούνται, αλλά ουδείς από ΕΤΕΑ και υπουργείο Εργασίας γνωρίζει το πότε και κυρίως τον αν θα απαντηθούν, γιατί απλά καμία από τις περικοπές που έγιναν δεν έλαβε υπόψη τις συντάξιμες αποδοχές και τις εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι ισχυρίζονται επιπρόσθετα ότι παραβιάστηκε και το δεδικασμένο του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων του ν. 4093/2012.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου