Το μήνυμά του με αφορμή την εκταμίευση των 1,7 δις

Ρέγκλινγκ: Στις αγορές η Ελλάδα το 2017 εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

25/10/16 • 16:46 | UPD 25/10/16 • 16:46

Να συνεχίσει η Ελλάδα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και θα έχει στήριξη από την Ευρώπη, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλων των δύο ταμείων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ΕΕ (EFSF και ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως σημείωσε, αν χρειαστούν και άλλα κεφάλαια για την Ελλάδα ή κάποιας άλλης μορφής βοήθεια, η Ευρώπη έχει δεσμευτεί ότι θα την παράσχει, μέχρι η Ελλάδα να βγει πλήρως στις αγορές, σε μία δήλωση που εκπροσωπεί τόσο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και την Κομισιόν.

Παράλληλα τονίζει ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων το 2017.

«Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την σημερινή απόφαση για εκταμίευση, η χώρα θα έχει λάβει συνολικά 31,7 δισ. από το τρίτο πρόγραμμα. Τα χρήματα θα βρεθούν στα ελληνικά ταμεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Ελλάδα έχει συνολικά δανειστεί από τον ΕSM, EFSF 173,5 δισ.