Ενώ τα λεφτά για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ εξαντλούνται

Πλεονάσματα και μέτρα ξανά στο… «μικροσκόπιο» της τρόικας

25/10/16 • 07:43 | UPD 25/10/16 • 07:43

Διαφωνίες που μπορούν να ανοίξουν τη συζήτηση ακόμη για νέα μέτρα εγείρουν και πάλι οι δανειστές, αμφισβητώντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2016 και το 2017, ενώ το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να ξορκίζει την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ.

Παρά τη σιγουριά για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 0,5% του ΑΕΠ για φέτος και 1,75% του ΑΕΠ για το 2017, οι δανειστές επικεντρώνουν την προσοχή τους κατ’ αρχήν στην αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ που αλλάζει τη βάση για το 2016 και ενδεχομένως και για το 2017.

Εδειξαν επίσης να αμφιβάλλουν για το αν τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν πριν από μόλις πέντε μήνες αρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι και του 2016 αλλά και του 2017. Τούτο διότι εκτός από τα ερωτηματικά για το αν είναι «διατηρήσιμη» η υπέρβαση των εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ που καταγράφεται για το εννεάμηνο, υπάρχουν και αποκλίσεις στο σκέλος των δαπανών.

Αποκλίσεις

Συγκεκριμένα υπάρχουν ακόμη ρίσκα για αποκλίσεις όπως για παράδειγμα οι μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να περικοπούν για το 2016, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Της προσοχής των δανειστών δεν διέφυγε και το γεγονός των συνεχών δανείων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων από το λεγόμενο «μικρό ΑΚΑΓΕ» και φυσικά οι αποκλίσεις που μπορεί να υπάρξουν στην κρατική χρηματοδότηση. Πηγές από το υπ. Οικονομικών τόνιζαν επίσης ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να αμφισβητεί, όπως αμφισβητούσε από την αρχή, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων του περασμένου Μαΐου.

Παρόλα αυτά μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι απολύτως διασφαλισμένο αφού τα έσοδα βρίσκονται σε πολύ καλή πορεία και υπεραντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση της αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου χρόνου.

Σε ό,τι αφορά το 2017 το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι με τον νέο υπολογισμό της βάσης για το 2016 θα μπορέσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο όμως το θέμα είναι ακόμη πιο θολό, αφού θεσμοί και υπουργείο θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις για να συμφωνήσουν στις προβλέψεις τους.

Τάσος Δασόπουλος

tdasopoulos@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου