Τι εξετάστηκε στη σύσκεψη με τους θεσμούς

Οι δανειστές αμφισβητούν το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2017

24/10/16 • 15:53 | UPD 24/10/16 • 15:54

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 τέθηκαν στο «τραπέζι» της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, το πρώτο θέμα συζήτησης στη διαπραγμάτευση ήταν και θα συνεχίσει να είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και του 2017 από την αναθεώρηση προς τα κάτω του πλεονάσματος του 2015.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τόσο η Eurostat όσο και η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησαν πριν από λίγο καιρό προς τα κάτω την πρόβλεψη, από το 0,7% στο 0,2%).

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα, υπήρξαν σαφείς αιχμές προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου, με τον ανώτατο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ να λέει ότι «ενώ περιμέναμε φέτος εξοικονόμηση 400 εκατ., δεν πήραμε τίποτα».

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με το ποια θα είναι η θετική επίπτωση το 2017 της υπεραπόδοσης κάποιων φορολογικών εσόδων κατά τη διάρκεια του 2016. Με άλλα λόγια, συζητούν ποια από τα μέτρα αυτά είναι μόνιμου χαρακτήρα και ποιών η υπεραπόδοση ήταν συγκυριακή. Από αυτή τη συζήτηση αυτή θα εξαρτηθεί το αν θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην επαρκή χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών οι δανειστές εξετάζουν τι «κομμάτι της αναθεώρησης αυτής θα επιβαρύνει το 2016 και τι το 2017». Επιπλέον το ΔΝΤ αμφισβητεί την απόδοση πολλών νομοθετημένων μέτρων για τα έτη 2016 – 17, ενώ επιφυλάξεις εκ μέρους των δανειστών υπάρχουν και για το έαν και κατά πόσον είναι διατηρήσιμο κάποιο μέρος απ’ την υπερείσπραξη φόρων του 2016 (περίπου 1 δισ ευρώ το 9μηνο) και για το 2017.

Πίσω από τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι κύκλοι του υπ. Οικονομικών πάντως ανακύπτει διαφορά απόψεων «αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης».

Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.