Στα χέρια Πορτογάλων η υαλουργία Γιούλα

22/10/16 • 15:56 | UPD 22/10/16 • 15:56

«Πόδι» στην Ελλάδα και εν γένει στα Βαλκάνια βάζει μέσω της Γιούλα η BA Vidro. Ο πορτογαλικός όμιλος, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους στη Νοτιανατολική Ευρώπη στον κλάδο της υαλουργίας, απέκτησε πρόσφατα τέσσερα εργοστάσια της ελληνικής εταιρείας (ένα στην Αθήνα, δύο σε Βουλγαρία και ένα στη Ρουμανία), επεκτείνοντας την παρουσία του και πέραν Ιβηρικής Χερσονήσου, Πολωνίας και Γερμανίας.

Η Γιούλα, συμφερόντων της οικογένειας Βουλγαράκη, που… μετρά περισσότερα από 70 χρόνια στο επιχειρείν, «λύγισε» υπό το βάρος του υπέρογκου δανεισμού (335 εκατ. ευρώ) και του υψηλού ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τα όσα έσπευσε να δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Γιούλα, κ. Τάσος Βουλγαράκης, η οικογένεια δεν θα επέλεγε να βγάλει στο «σφυρί» μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της (κρατά υπό τον έλεγχο δύο μονάδες στην Ουκρανία και μία στη Βουλγαρία) εάν τα επιτόκια δεν ήταν τόσο υψηλά. «Ο Ομιλος Vidro, για να εξαγοράσει τις μονάδες της Γιούλα, δανείστηκε με επιτόκιο μόλις… 1%. Στον αντίποδα εμείς δανειζόμαστε με επιτόκιο 8% με 9%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο θέμα σχολίασε και ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος. «Οσο τα επιτόκια παραμένουν εκεί που είναι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Αυτό που συνέβη στη Γιούλα ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Μία εταιρεία, που δεν είχε άλλα προβλήματα πλην του υψηλού δανεισμού, εξαγοράστηκε από μία εταιρεία, η οποία δανείζεται με επιτόκιο 1%», υπογράμμισε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, προειδοποιώντας ότι «εάν δεν αλλάξει αυτό, το ίδιο θα συμβεί με όλες τις επιχειρήσεις. Θα τις εξαγοράσουν όλες και θα αποπληρώνουν την εξαγορά με επιτόκια 0,25%». Οσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, η μείωσή του αποτελεί πάγιο αίτημα των βιομηχανιών, μιας και τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού.

Το τίμημα

Στα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το τίμημα του deal Vidro – Γιούλα, με τον πορτογαλικό όμιλο να αναλαμβάνει και τα δάνεια της τελευταίας. Στο κείμενο της συμφωνίας ορίζεται ρητά ότι η οικογένεια Βουλγαράκη δεν έχει λαμβάνειν χρήματα, δεδομένου ότι διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της τρία εργοστάσια, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μετόχους (Global Capital Investors, Εθνική και Eurobank), τα μερίδια των οποίων εξαγοράστηκαν. Σημειώνεται ότι η Γιούλα έκλεισε το 2015 με κύκλο εργασιών της τάξεως των 218,5 εκατ. ευρώ.

Αγγελική Βελεσιώτη

Από την έντυπη έκδοση