Οδηγός με όρους και προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα τρέξουν

22/10/16 • 09:28 | UPD 22/10/16 • 13:04

«Χειρόφρενο» έχει τραβήξει το επιχειρηματικό σκέλος του ΕΣΠΑ 2014-2020… Κανένα πρόγραμμα δεν είναι «ανοιχτό» για υποβολή αιτήσεων, παρότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε εξαγγείλει πως η… βροχή δράσεων για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, θα ξεκινούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα τέσσερα πρώτα προγράμματα επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ που προκηρύχθηκαν μέσα στο 2016. Ο λόγος για την ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και την ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ. Δεδομένων των καθυστερήσεων, παραμένει κλειστή η «κάνουλα» της ρευστότητας, αφού δεν έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει πως το τρέχον έτος θα προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος τριών από τα παραπάνω προγράμματα (εξαιρείται η ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ), συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η προκήρυξή τους είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του πρώτου κύκλου, αφού πρόθεση του υπουργείου είναι να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις και διορθώσεις από τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτόν στο δεύτερο κύκλο.

Στα… σχέδια

Στα «σκαριά» είναι ακόμη δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό 50-250 άτομα (70 εκατ. ευρώ). Αυτή θα αφορά, πρωτίστως, στη μείωση του ενεργειακού κόστους, βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Επιπλέον, σχεδιάζεται πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (ανάπτυξη clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας στους στρατηγικούς τομείς της χώρας. Σε αυτούς εντάσσονται τόσο η αγροδιατροφή – βιομηχανία τροφίμων όσο και η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, η υγεία κ.λπ. Υπό κατάρτιση είναι, ακόμη, δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων (240 εκατ. ευρώ). Μέσα στο 2016 θα βγει στον «αέρα» και το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, με προϋπολογισμό περί τα 245 εκατ. ευρώ.

Καινοτομία

Οσον αφορά στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα προβλέπεται κονδύλι 280 εκατ. ευρώ. Η προδημοσίευση του προγράμματος βγήκε τον περασμένο Αύγουστο και βάσει σχεδιασμού η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει και γι’ αυτό μέσα στο 2016.
Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, προτεραιότητα θα δοθεί στα σχέδια που θα υποβληθούν και θα συνδέονται με τους εξής: υλικά-κατασκευές, τουρισμός, αγροδιατροφή-βιομηχανία τροφίμων, περιβάλλον, υγεία, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, εφοδιαστική αλυσίδα και πολιτιστικές -δημιουργικές βιομηχανίες.
Οι προτάσεις που θα αιτηθούν χρηματοδότηση πρέπει να εντάσσονται σε μία από τις εξής τρεις παρεμβάσεις:
* Ερευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
* Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.
* Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες) και ερευνητικούς οργανισμούς. Συγκριμένα, για καθεμία από τις παρεμβάσεις:

* Ερευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ίδρυσής τους. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαία επιχείρηση είτε ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεξάρτητων μεταξύ τους.

* Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς: Απευθύνεται σε συμπράξεις επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, μεγέθους και χρόνου λειτουργίας, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της παρέμβασης:
•Σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων – φορέων ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχείρηση.
•Σε συμπράξεις περισσότερων των τεσσάρων εταίρων – φορέων οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις.

* Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων: Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μεμονωμένες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης.

Ιωάννα Φεντούρη
ifentouri@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου