Θα το παλέψουμε, είπε ο Τσακαλώτος για το χρέος – Διέψευσε τα περί 4ου Μνημονίου

19/10/16 • 18:34 | UPD 19/10/16 • 18:38

Αρκετά «κουμπωμένος» και χωρίς διάθεση για πολλά λόγια εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.

Αν και διαβεβαίωσε πως «γίνονται συζητήσεις και υπάρχουν πολλοί παίκτες που δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση», δεν έδειξε τον συνήθη ενθουσιασμό για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τους δανειστές, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου. «Θα δούμε πως θα πάει αυτή η συζήτηση και έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε και να είναι ρίσκο προς το καλύτερο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE), ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για τη λύση στο ελληνικό χρέος.

Παράλληλα ο υπουργός, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή για τον προϋπολογισμό, διέψευσε και τις εκτιμήσεις που φέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά και τέταρτο Μνημόνιο, προκειμένου να συμμετέχει στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το αν θα ακολουθήσει στο υπάρχον πρόγραμμα.

«Αν δεν πάρουμε το QE θα είναι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι η λύση για το χρέος θα είναι ένα αντιστάθμισμα (των μέτρων του προϋπολογισμού) και θα μπούμε και στο πρόγραμμα QE.

«Νομίζω ότι κλίμα αλλάζει γενικά και όλες οι προβλέψεις θα πάνε καλά» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι η ανησυχία του δεν είναι αν θα «πιάσουν» τον στόχο της ανάπτυξης στο 2,7% το 2017, αλλά αν θα είναι βιώσιμη η ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε σημαντικές τις διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις που ξεκινούν με την δεύτερη αξιολόγηση και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει «με ποιον είστε, με το ΔΝΤ που λέει για διάλυση των εργασιακών σχέσεων ή με την κυβέρνηση, που είναι υπέρ της προστασίας;».