Σχέδιο για e-sidaxi εντός 24 ωρών – Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας

10/07/19 • 08:22 | UPD 10/07/19 • 08:25

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Το σχέδιο που εξήγγειλε χθες ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παραλαμβάνοντας από την Εφη Αχτσιόγλου το χαρτοφυλάκιο, είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας για την έκδοση των συντάξεων.

Μάχη με τον χρόνο για να φανούν απτά αποτελέσματα προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων δίνει από χθες η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βάζοντας μπροστά 6 προτεραιότητες με πρώτη την επίσπευση έκδοσης των περίπου 250.000 εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ, και με επιστέγασμα της όλης προσπάθειας να έχει φτιαχτεί μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα το ψηφιακό σύστημα για την έκδοση της “e-sidaxis” ώστε το 34% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης να βγαίνει σε μια μέρα.

Το σχέδιο που εξήγγειλε χθες ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, παραλαμβάνοντας από την Ε. Αχτσιόγλου το χαρτοφυλάκιο (σ.σ.: και τις τεράστιες εκκρεμότητες, όπως διαπίστωσε λίγο αργότερα) του υπουργείου Εργασίας, είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας για την έκδοση των συντάξεων με στόχο οι ασφαλισμένοι να παίρνουν την απόφαση εντός λίγων ωρών.

Η “e-sidaxi” θα βασιστεί σε μια μορφή λειτουργίας όπως αυτή του Taxis, ώστε οι ασφαλισμένοι να παίρνουν την απόφαση με το ποσό της σύνταξης μόλις ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, όπως συμβαίνει με το Τaxis, που βλέπουν άμεσα την εκκαθάριση με τον φόρο που έχουν να καταβάλουν ή να τους επιστραφεί μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

«Σήμερα ξεκινάει με πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», τόνισε ο νέος υπουργός και εξήγγειλε ότι «μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 θα εκδοθεί η πρώτη ψηφιακή σύνταξη στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για το 34% των αιτήσεων μπορεί να εκδίδεται απόφαση σύνταξης εντός ημέρας.

Οι 6 βασικές προτεραιότητες στις οποίες αναφέρθηκε με αδρές γραμμές ο κ. Βρούτσης είναι:

1. Η επίσπευση έκδοσης 250.000 αποφάσεων για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Ηδη από χθες το απόγευμα ζήτησε λεπτομερή καταγραφή των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν για οποιονδήποτε λόγο.

2. Η υλοποίηση του σχεδίου για την «e-sidaxi» εντός 24 ωρών για το 34% των νέων αιτήσεων ως την 1/6/2020, σχέδιο που βασίζεται στο «ψηφιακό κράτος» χωρίς γραφειοκρατία, που έχει υποσχεθεί η Ν.Δ. για τους πολίτες.

3. Η δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία» με εκπτώσεις και μείωση εισφορών για επιχειρήσεις, εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν στην ώρα τους τις ασφαλιστικές εισφορές και συνδυαστικά εμφανίζουν μηδενική παραβατικότητα στην εργατική νομοθεσία.

4. Η ενδυνάμωση των ελέγχων στην αγορά εργασίας με ενίσχυση του ΣΕΠΕ και με επίκεντρο –τώρα το καλοκαίρι– στους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές.

5. Η έκδοση των ενημερωτικών σημειωμάτων από 1/1/2019 με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις προσωπικές διαφορές βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Τα ενημερωτικά συντάξεων αναμένεται να δοθούν σύντομα, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, εντάσσεται στα θέματα της διαφάνειας και επιπρόσθετα υπάρχει και η πρόσφατη παραίνεση του Συνηγόρου του Πολίτη για ανάρτηση των σημειωμάτων, που όμως αθέτησαν οι προηγούμενοι υπουργοί.

6. Η επαναφορά ενδεχομένως και με ενισχυμένα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στη θέση του ΚΕΑ που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και θα αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία», σημείωσε ο υπουργός.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βρούτσης τόνισε πάντως πως «δεν πρόκειται να εκμηδενίσουμε ή να ισοπεδώσουμε τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας» και ξεκαθάρισε ότι «θα «διατηρήσουμε και θα ενδυναμώσουμε ό,τι καλό έχει παραχθεί τα προηγούμενα χρόνια», φέροντας ως παράδειγμα την προσπάθεια που έγινε με την ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στα πεπραγμένα της 4ετίας ΣΥΡΙΖΑ και της θητείας της στο υπουργείο αναφέρθηκε η απερχόμενη υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, ξεχωρίζοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη χορήγηση της λεγόμενης 13ης σύνταξης. Εκανε όμως και αυτοκριτική λέγοντας ότι παρά ταύτα δεν πέτυχαν σε όλα, καθώς «οι μισθοί παραμένουν χαμηλά και η ανεργία είναι σε υψηλά ποσοστά, παρά τη μείωση που έχει καταγραφεί».
ΒΟΧ

Πρώτες κινήσεις

– Σχέδιο για e-sidaxi εντός 24 ωρών για το 34% των νέων αιτήσεων την 1/6/2020

– Λευκός Τειρεσίας με έκπτωση εισφορών σε συνεπείς εργοδότες

– Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά εργασίας ιδίως στα νησιά για καλοκαίρι

– Εκδοση ενημερωτικών με επανυπολογισμένες συντάξεις

– Επανέρχεται ενισχυμένο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αντί του ΚΕΑ

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap