Αγώνας δρόμου για τα 2,8 δισ. ευρώ

Μετά τις γερμανικές εκλογές το γερμανικό χρέος, αν…

01/10/16 • 08:53 | UPD 07/09/17 • 11:21

Εάν η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερήσει, το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017, επισήμανε την Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει ότι μετά το Φεβρουάριο θα σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση.

Την ίδια ώρα, άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα έχει προθεσμία μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να υλοποιήσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί στις 10 Οκτωβρίου. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες που παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

Η ίδια πηγή τονίζει, πως αν και θα είναι ένα «σύντομο Eurogroup» στο χθεσινό EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) διαπιστώθηκε η μη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και συνεπώς οι θεσμοί, στέλνουν κλιμάκια στην Αθήνα από την αρχή της εβδομάδας, έτσι ώστε διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει την εφαρμογή τους ως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση που οι θεσμοί διαπιστώσουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των εναπομείναντων προαπαιτουμένων, θα συντάξουν έναν έλεγχο συμβατότητας και θα δώσουν το «πράσινο φως» για ένα νέο έκτακτο EuroWorking Group στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν το ίδιο Eurogroup, έτσι ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

«Πονοκέφαλος η ΥΠΑ»

Ως «πονοκέφαλο» χαρακτήρισε την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο ανώτερος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας όμως πως είναι «αρκετά αισιόδοξος» για λύση των εκκρεμών ζητημάτων. Παράλληλα στο Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών θα ενημερωθούν και για την πρόοδο που γίνεται στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία «κινείται ομαλά» όπως σημείωση η ίδια πηγή.

Πάντως κλειστά κράτησε τα χαρτιά του σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος για τα μέτρα στο ελληνικό χρέος. Ο ρόλος του ΔΝΤ και η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα βασίζονται στη μορφή που θα λάβουν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας που θα αποφασίσουν οι θεσμοί ΄για το ελληνικό χρέος.

Ο ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε πως σύμφωνα με την απόφαση τις 24ης Μαίου, «τα μέτρα θα αποσαφηνιστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος». Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως γίνονται μεν συναντήσεις και επαφές διερεύνησης για τα μέτρα αυτά αλλά αποτελούν προπαρασκευαστικό διάλογο, μη δίνοντας έτσι κάποια σαφή ένδειξη του χρονικού πλαισίου απόφασης.