Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΙ

Αύξηση 86% στις πωλήσεις ακινήτων στην Αθήνα στο πρώτο δίμηνο του 2019

24/03/19 • 17:50 | UPD 24/03/19 • 18:46

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

«Στο σύνολο του 2018 ολοκληρώθηκαν 11.500 αγοραπωλησίες έναντι σχεδόν 6.800 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο»

Σε… χέρια τρίτων -ξένων, αλλά και Ελλήνων- «πέρασαν» το πρώτο δίμηνο του 2019 περισσότερα από 2.600 ακίνητα στην Αθήνα, με τις αγοραπωλησίες να καταγράφουν αύξηση πέριξ του 86% εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα πέρσι.Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών -που είναι και το μεγαλύτερο, μιας και καλύπτει το σύνολο των περιοχών του Κέντρου, όπως, επίσης, το Γαλάτσι, το Μοσχάτο και μέρος του Καματερού- μεταγράφηκαν τον περασμένο Ιανουάριο άνω των 1.400 συμβολαίων έναντι περίπου 730 τον ίδιο μήνα του 2018. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και τον Φεβρουάριο, με τις επίμαχες διεκπεραιώσεις να υπολογίζονται σε 1.210 από 680 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Στο σύνολο του 2018 ολοκληρώθηκαν 11.500 αγοραπωλησίες έναντι σχεδόν 6.800 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης Μηχανογράφησης Ενεχύρου Κτηματολογίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Καραΐσκος, εκτιμώντας πως το 2019 θα «κλείσει» με 14.000 πράξεις. «Καθημερινά επισκέπτονται την υπηρεσία 700 με 800 άτομα, για διάφορες εργασίες, όταν στην “καρδιά” της κρίσης ο αριθμός τους μόλις και μετά βίας άγγιζε τους 150.

Οι δε εισπράξεις κινούνται σε επίπεδα του 1,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Πριν από μία επταετία αυτές είχαν πέσει έως και τρεις φορές κάτω», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της υπογραφής του συμβολαίου αγοραπωλησίας μεταξύ των δύο πλευρών και την έκδοση σχετικού αντιγράφου από τον συμβολαιογράφο, ο δικηγόρος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της μεταγραφής στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Με την πράξη αυτή ολοκληρώνεται, ουσιαστικά, η μεταβίβαση του ακινήτου στον νέο ιδιοκτήτη.

«Από το τέλος του 2017 μέχρι και σήμερα η ποσοστιαία αύξηση των συναλλαγών σε πωλήσεις διαφάνηκε και τα επίσημα στατιστικά το μαρτυρούν ξεκάθαρα. Το 2018 ήταν μία χρονιά που θύμιζε σε πολλά μία δεκαετία πριν για την αγορά. Με μία διαφορά, όμως, τώρα πια. Οι αγοραστές και το μέσο, το χρήμα, δηλαδή, δεν ήταν το ίδιο. Αγοραστές σε μεγάλο ποσοστό ήταν ξένοι και το χρήμα δεν ήταν δανεικό», τονίζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, για να προσθέσει: «Κατοικίες στο κέντρο των Αθηνών και στα νότια προάστια κατά κύριο λόγο και πολύ λιγότερο στις υπόλοιπες ενότητες της Αττικής πουλήθηκαν μετά από χρόνια και δημιούργησαν μια μεγάλη προσδοκία και για το 2019. Είμαστε στον τρίτο μήνα του τρέχοντος έτους και ακόμα γίνονται συμβόλαια από συμφωνημένες πράξεις του προηγούμενου έτους. Γεγονός είναι, βέβαια, πως ο ρυθμός έχει πέσει. Τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο από πλευράς ζήτησης δεν έχουμε την ίδια σε σχέση με έξι μήνες και έναν χρόνο πριν. Παρ’ όλα αυτά, διαφαίνεται πως θα συνεχιστεί και το 2019 μια ανοδική τάση στις πωλήσεις ακινήτων».

«Ως κλάδος έχουμε καταγράψει την αύξηση της εργασίας μας και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα των γραφείων μας από επίδοξους αγοραστές», επιβεβαιώνει, με τη σειρά του, και ο γενικός γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ. Θεόδωρος Χαλκίδης.

Το προφίλ των αγοραστών

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Θ. Χαλκίδη, το προφίλ των αγοραστών σκιαγραφείται ως εξής:

1 Αλλοδαποί πολίτες τρίτων χωρών, που προβαίνουν σε αγορά ενός ή περισσότερων ακινήτων για την απόκτηση της Golden Visa. Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (30.11.2018), οι Κινέζοι έχουν με διαφορά τις περισσότερες άδειες διαμονής (1.945) στο πλαίσιο του επίμαχου προγράμματος. Εάν συνυπολογιστούν, μάλιστα, και τα μέλη των οικογενειών τους, τότε οι άδειες ανέρχονται σε 5.367. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ρώσοι με 423 άδειες, με τον αριθμό αυτών να υπερδιπλασιάζεται και να διαμορφώνεται σε 1.012 προσμετρώντας τα μέλη των οικογενειών τους. Την τριάδα συμπληρώνουν οι Τούρκοι με 384 άδειες, οι οποίες, με τη σειρά τους, σχεδόν τριπλασιάζονται με την προσθήκη αυτών των οικείων τους. Επονται επενδυτές από τον Λίβανο και την Αίγυπτο με 119 άδειες, την Ουκρανία (81), το Ιράν (79), το Ιράκ (76), την Ιορδανία (65), τη Συρία (55) κ.λπ.

2 Αλλοδαποί επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν ακίνητα, για παράδειγμα, ένα αξιόλογο τουριστικό ή εμπορικό ακίνητο, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν μέσω της πλατφόρμας της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παρατηρείται, μάλιστα, το φαινόμενο αλλοδαπός να αγοράζει ακίνητο στην Αθήνα από συμπατριώτη του, που το είχε αγοράσει μερικά χρόνια πριν, βγάζοντας ικανοποιητικό κέρδος.

3 Ημεδαποί επενδυτές, που επενδύουν σε ακίνητα, προκειμένου να τα εκμεταλλευθούν μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ή πρώην καταθέτες, που μετά την άρση των capital controls αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για τις αποταμιεύσεις τους ή αναγνωρίζουν μία πραγματική ευκαιρία.

«Αυτά τα φαινόμενα έχουν οδηγήσει στην έλλειψη ακινήτων προς μίσθωση και στην αύξηση των μισθωμάτων, αναγκάζοντας παραδοσιακούς μισθωτές του Κέντρου να αναζητούν πλέον σπίτι προς αγορά ή να μετακομίζουν σε άλλα προάστια», καταλήγει ο ίδιος.

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

2017 2018 2019
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 690 1.330
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 890 1.320
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 480 730 1.420
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 440 680 1.210
ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΟΥΣ 6.800 11.500 13.000 – 14.000 (εκτίμηση)

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap