ΔΝΤ: Συντονισμένες ενέργειες για ταχύτερη απομείωση των κόκκινων δανείων

07/02/19 • 20:53 | UPD 07/02/19 • 20:55

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συζητήσει στις αρχές Μαρτίου την έκθεση που εξέδωσε η αποστολή του ΔΝΤ

Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συζητήσει στις αρχές Μαρτίου την έκθεση που εξέδωσε η αποστολή του ΔΝΤ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει κάτι επιπλέον να προσθέσει σε σχέση με ό,τι επισημαίνει το κείμενο συμπερασμάτων που είχε εκδώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει κάτι επιπλέον να προσθέσει σε σχέση με ό,τι επισημαίνει το κείμενο συμπερασμάτων που είχε εκδώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.

Αρνητικοί οι θεσμοί στη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας για την α’ κατοικία

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, έρχονται μία ημέρα μετά την αρνητική αντίδραση των θεσμών στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή του νόμου Κατσέλη που προβλέπει το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το σχέδιο της πρότασης που απεστάλη χθες το απόγευμα στους θεσμούς από το υπουργείο Οικονομικών για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη περιλαμβάνει τη διεύρυνση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε διεύρυνση και σε κατηγορίες δανειοληπτών που δεν προστατεύονταν μέχρι σήμερα, όπως επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια στα οποία έχει δοθεί ως εγγύηση η πρώτη κατοικία.

Η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς, καθώς θεωρούν ότι όχι μόνο δεν ενισχύει τα κίνητρα για την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων, αλλά επιβραβεύει την κουλτούρα των κακοπληρωτών, και αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Εποπτική Αρχή Τραπεζών (SSM)