Άνοιξε ο… δρόμος για την προκαταβολή αγροτικών επιδοτήσεων

16/09/16 • 17:14 | UPD 16/09/16 • 17:14

Το πράσινο φως για την προκαταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το σχετικό Εκτελεστικό Κανονισμό που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων της τάξης του 50%, καθώς και σε προκαταβολές έως 75% για τη στήριξη που σχετίζεται με τις εκτάσεις και τα ζώα.

Σε ό,τι αφορά στις προκαταβολές των Ελλήνων παραγωγών, κύκλοι του ΥΠΑΑΤ σημειώνουν ότι η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 2016 σε ποσοστό μέχρι και 70% θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Απλοποίηση κανόνων

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν προωθεί μια σειρά αλλαγών για την απλούστερη εφαρμογή της ΚΑΠ από τα κράτη-μέλη, μειώνοντας ουσιαστικά τη γραφειοκρατία και κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στην εφαρμογή του ορισμού του Ενεργού Αγρότη. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος-μέλος θα μπορεί να αποφασίζει εάν επιθυμεί ή όχι να συνεχίσει να εφαρμόζει τον υφιστάμενο ορισμό του «ενεργού αγρότη» καθιστώντας το σύστημα πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την εισαγωγή «Εργαλείων Σταθεροποίησης Εισοδήματος» δίνοντας τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να σχεδιάζουν ένα εξειδικευμένο εργαλείο για τον εκάστοτε αγροτικό τομέα.

Επιπλέον, επιχειρείται η απλούστευση κανόνων για την πρόσβαση σε δάνεια και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι αλλαγές έχουν ως στόχο να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για καλύτερη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων στον αγροτικό τομέα και να παρέχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, ιδιαίτερα στους νέους αγρότες.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, συνολικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη στόχευση του δημόσιου χρήματος και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα. Οπως δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας, κ. Φιλ Χόγκαν, «οι προτάσεις αυτές αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης εμού και της Κομισιόν για απλοποίηση των κανόνων σε μια σειρά από τομείς. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα αφαιρέσουν μια σειρά από προβλήματα καθυστερήσεων στην εφαρμογή της ΚΑΠ, προς όφελος των αγροτών».

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο της Ε.Ε. και να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2018.

Δηλώσεις ΟΣΔΕ

Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εν αναμονή της προκήρυξης του προγράμματος νέων αγροτών, ανακοίνωσε χθες ότι ανοίγει ξανά μέχρι τις 5 Οκτωβρίου το σύστημα ΟΣΔΕ για την υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης έτους 2016, εφόσον δεν έχουν ακόμα υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την από 20/04/2016 προδημοσίευση που αφορά το Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί επιλέξιμος δικαιούχος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του». Βέβαια, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει λίγο την πρόσκληση, η οποία, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, θα δημοσιευόταν στις αρχές Οκτωβρίου.

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
gkatseli@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου